Stotterende kleuter

Plaats reactie
E+P
Berichten: 667
Lid geworden op: 26 november 2010, 14:52

Stotterende kleuter

Bericht door E+P » 27 december 2012, 13:36

Sinds gisteren stottert onze A. en bij sommige woorden (bv. ik) zelfs niet zo'n klein beetje.

Eerlijk gezegd bloedt mijn hart als ik hem bezig hoor. Ik ben immers zelf een stotteraar en het heeft me een kleine 20 jaar gekost om het onder controle te krijgen. Zelfs nu, als de stress de kop op steekt, komt het altijd nog even terug. En dat wens ik onze kleine man echt niet toe.

Ik heb absoluut geen idee wat het bij hem getriggerd heeft: de drukke feestdagen, de structuur van de school die wegviel,... Maar eigenlijk maakt dat ook niet uit. De belangrijkste vraag is: hoe kan ik het beste reageren zodat dit stotteren (hopelijk) een tijdelijke en voorbijgaande fase zou zijn ipv 't begin van een lange rit? Weet iemand tricks of tips?

Zelf ben ik jààren naar de logo geweest. Maar is hij daar niet wat te jong voor? En zeker na 2 dagen stotteren?

Of ben ik nu overbezorgd en reageer te ongerust?

Liefje
Berichten: 1369
Lid geworden op: 4 juni 2009, 12:44

Bericht door Liefje » 27 december 2012, 14:03

Onze Fien (bijna 3) stottert ook sinds kort. Niet altijd,overigens. Ik probeer er niet op te letten. Of je je daarom druk moet maken, weet ik niet. Ik ken het fenomeen ook van bij haar neefje en nichtje - die zijn er weer uitgegroeid. Maar ik kan me voorstellen dat je er, met je eigen ervaring, van schrikt.!!

Sterretje
Berichten: 12336
Lid geworden op: 18 december 2007, 15:11

Bericht door Sterretje » 27 december 2012, 14:14

Kan me ook voorstellen dat je je al zorgen maakt, maar ik zou het zeker op langere termijn afwachten. Uit je eigen ervaring weet je waarschijnlijk dat het belangrijk is het kind niet zenuwachtig(er) te maken maar het kalm zijn uitleg te laten doen.

ons a kan het vaak ook hebben, meestal als ze zich druk maakt om iets uit te leggen. Gisteren nog: kleine zus had tot 2x toe haar pennenzak met potloodjes leeggegooid en ik maak me (onterecht) boos en zeg A dat ze moet opruimen. en toen probeerde ze zich te verdedigen en stotterde ze ook. Dus ik denk dat vermoeidheid, emoties, stress, verandering in ritme er zeker mee te maken heeft. Het is goed dat je alert ben maar 'k zou me nu nog niet al te ongerust maken.
(ik was trouwens ook een stotteraar tijdens mijn tienerjaren)

E+P
Berichten: 667
Lid geworden op: 26 november 2010, 14:52

Bericht door E+P » 27 december 2012, 17:01

Het doet me deugd dat er nog kindjes zijn én dat het vaak ook van voorbijgaande aard kan zijn. Oef!

Maar inderdaad, hoewel ik er zelf ongerust over ben, laat ik het niet merken aan onze kleine man. Ik weet als geen ander dat het steeds er op wijzen het stotteren nog erger maakt. Je let dan meer op je woorden en maakt jezelf er zenuwachtig in waardoor je nog meer stottert. Ik luister er dan ook zoveel mogelijk over. En hoop stilletjes dat het stopt als de school (maw de vaste structuur) terug herstart.

Fien83
Berichten: 1627
Lid geworden op: 3 september 2009, 12:01

Bericht door Fien83 » 27 december 2012, 19:32

E+P: Ik zou idd je zoontje gewoon laten uitspreken als hij iets wil vertellen, zonder te haasten, zonder woorden voor te zeggen,... Hem gewoon laten vertellen in zijn eigen woorden. Als je echt ongerust bent, wat ik zeker kan begrijpen, zou je een logo die gespecialiseerd is in stotteren eens kunnen bellen en zijn/haar opinie vragen. Mij lijkt je zoontje er nog iets te jong voor omdat stotteren vaak te maken heeft met cognitieve processen en hij op dit moment nog te jong is om zich dat te realiseren, laat staan om er invloed op te hebben. Ik hoop met je mee dat alles terug betert eens hij terug in zijn ritme zit.

Blondie
Berichten: 205
Lid geworden op: 20 december 2010, 15:41

Bericht door Blondie » 27 december 2012, 23:35

Mijn zoontje, nu 3.5, stottert sinds een half jaar ook af en toe. Het is dan echt heel erg thuis, waar hij honderduit wil praten, maar op school waar hij veel geremder is, merken ze het niet eens. Tot voor kort was het tijdens een week of zo heel hevig, maar dan plots helemaal weg voor weken of zelfs maanden. Nu hoor ik het geregeld, maar minder erg.

Ik begrijp dat je ermee in zit, zeker met je eigen ervaring. Mij doet het soms ook pijn om hem te horen als hij het erg heeft, je wil ze zo graag helpen (klinkt echt of hij vast zit), maar je mag het hen idd niet laten merken, gewoon rustig laten uitspreken. Ik hoop dat het vanzelf terug verdwijnt, blijkbaar is dat bij de meeste kinderen zo. Jongens zouden trouwens 4 keer meer kans hebben om er last van te hebben. De zorgcoördinator op school is zelf ook logopediste en volgens haar is het een normaal verschijnsel en moeten we pas actie ondernemen als het niet weg is na de tweede kleuterklas. Dat stelde me wel wat gerust.

nogeenkeer
Berichten: 1443
Lid geworden op: 6 juli 2011, 11:49

Bericht door nogeenkeer » 28 december 2012, 17:23

Hey E+P, mijn schoonzus is logopediste en vertelde me dat dit vaak voorkomt op die leeftijd omdat ze te veel te snel willen vertellen. 9 op 10 groeit eruit!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten