Pagina 1 van 1

Negatieve tese

Geplaatst: 11 januari 2021, 22:55
door Sifi
Vandag het harde verdict negatiete tese 😥 niks gevonden
Het doet zo veel pijn .

Kan iemand meer info geven over donorschap

Wat zijn de volgende stappen? In het traject?





Veel groetjes

Re: Negatieve tese

Geplaatst: 16 februari 2021, 14:11
door Winterbloem
Hi Sifi,

Ik heb intussen een dochter van 14 maanden via donor. In ons geval hebben we er in alle transparantie naar familie & vrienden (en dus ook naar onze dochter later) toe voor gekozen om te werken met een gekende donor, de broer van mijn vriend. Belangrijk is denk ik om onder elkaar vooraf goed door te spreken wat voor jullie belangrijk is: willen jullie gaan voor een gekende of ongekende donor? Wat is de impact van deze keuze (gekend of niet) op jullie als koppel? En niet te vergeten, op jullie kind later? Willen jullie transparant zijn over jullie keuze of niet en welke gevolgen heeft dat mogelijks?

Je kan heel wat informatie vinden online: www.demaakbaremens.org; freya.nl; www.donorfamilies.be zijn interessante websites. En dan vervolgens 2 Engelstalige maar heel goede websites: https://www.dcnetwork.org/ en https://www.varta.org.au/understanding-donor-conception. Er bestaan niet zoveel boeken over het thema, maar ik heb deze gekocht en die vond ik heel goed: "Anders en toch gewoon. Families na donorconceptie" van Astrid Indekeu. Een onderzoekster die hier al zeer veel werk rond heeft verricht.

Voor ons stond de ervaring van ons kind centraal: welke emotionele noden zal zij (in dit geval:)) mogelijks hebben later? En hoe zit dat dan met dat gekend donorschap, welke impact heeft onze keuze later op onze familierelaties en wat is de lange termijn impact op de donor? En dus heb ik ook best wat opgezocht rond ervaringen met eicel/zaadceldonatie, zowel vanuit het standpunt van de donors, donorkinderen als ouders van donorkinderen via zussen/broers.

De praktische zaken volgen dan naderhand. Anonieme donor kan via Belgische donoren, niet-anoniem moet (meestal) via Scandinavische landen. Dan kan je als het ware op een website 'shoppen' voor een donor, of zo kwam dat op mij toch over :) Kan je allerlei fysieke kenmerken uitkiezen maar ook een kort overzicht lezen van hun normen en waarden, studies, hobbies, gezinssamenstelling, waarom ze kiezen om donor te zijn,... Dan moet je vervolgens met je ziekenhuis goed doorspreken hoe dat dan allemaal moet: kan enkel anonieme donatie bij hen of ook niet-anonieme? Regelen zij dat of jullie? Is er een wachtlijst of niet?

In ons geval zijn we met zijn 3 op consultatie geweest bij de psychologe van het CRG. Dat wilden we zelf zo, en bleek naderhand ook verplicht te zijn :) Je krijgt dan een advies dat bindend is, dus als zij de situatie als onveilig beschouwen voor het mogelijke latere kind kan een negatief advies je uitsluiten voor gekende donatie (wat verschillend is van niet-anoniem omdat je de donor letterlijk kent ipv dat je kind de donor later kan gaan opzoeken als je kind dat wenst).

Allerlei zaken om rekening mee te houden dus! Het verdict is inderdaad bikkelhard, het is een optie waarmee je bijna geen rekening mee houdt. Begeleiding door een psycholoog kan jullie helpen bij het verwerkingsproces en ook het keuzeproces naderhand. En ondersteuning hier :) Ik kan alleszins getuigen: het kan ook gewoon goedkomen! Ik kon het bijna niet geloven als ik die getuigenissen las van mensen die zeiden dat het hele donor-verhaal helemaal geen punt meer is zodra de baby er is. Maar het ís echt zo! Ongelooflijk maar waar! Mijn vriend is gewoon haar papa, en zijn broer is gewoon haar nonkel. We kunnen er openlijk over praten maar de keren dàt dat gebeurt is het in 'mopjesvorm' --> à la 'Amai ze heeft karakter!' Dat mijn vriend dan zegt 'sja, dat heeft ze niet van mij!' ;)

Als je nog specifieke vragen hebt: shoot! We are here to help you through this :)

Veel groetjes!