Pagina 1 van 1

Anonimiteit

Geplaatst: 30 augustus 2018, 7:48
door Eekhoorntje3
Dag iedereen,

Ik wou graag even luisteren of er mensen zijn die ervaringen willen uitwisselen rond de anonimiteit in België. Mijn man in onvruchtbaar, KID is dus de enige optie voor een eigen kindje. We staan hier beiden erg voor open maar ik heb gemengde gevoelens rond anonimiteit en zou liever ons kind een keuze geven later maar is onmogelijk in België. Graag wou ik wat ervaringen lezen hoe kinderen ermee omgaan eens ze weten dat er een donor nodig was.
Mag zeker ook privé.

Alvast bedankt!

Re: Anonimiteit

Geplaatst: 31 augustus 2018, 10:53
door Fuchsia
Dag Eekhoorntje

Het is niet onmogelijk in België om een niet-anonieme donor te kiezen. In het UZ Gent en (denk ik) ook in UZ Jette kan je kiezen voor donors met een half-open profiel. Dat betekent dat je kindje, wanneer het 18 is, de gegevens van de donor kan opvragen. Uiteraard werkt dit maar in één richting. De rechten op informatie zijn exclusief voor het kind.

De stalen zijn wel duurder dan werken met een anonieme donor (wij betaalden het dubbele ten opzichte van een anonieme donor) en de donors zijn in elk geval niet Belgisch omdat de wet in België verplicht anoniem te doneren. De meestal stalen komen uit Denemarken.

Informeer je zeker, want het is allemaal nog vrij recent en het is nog onduidelijk wat en hoe het kind op 18 jaar dan precies te werk moet gaan. Al die onduidelijkheid terzijde vonden wij het belangrijk om al het mogelijke te doen opdat ons kind later de indentiteit van zijn/haar donor zou kennen. Zo kunnen we ons later nooit iets verwijten.

Maar het is uiteraard een persoonlijke beslissing en ik begrijp absoluut ook de wensouders die bv. heel bewust wél voor anonieme donors kiezen.

Veel succes!

Re: Anonimiteit

Geplaatst: 3 september 2018, 9:04
door Eekhoorntje3
Hey,

Vorige week zijn wij nog naar ons ziekenhuis geweest, Jan Palfijn Gent en toen gevraagd naar opties. Enige dat kon daar buiten anoniem en gekende donor was me hier voorbereiden en dag van inseminaties naar Denemarken vliegen... dat is wel een gans verschil dan halfopen profiel in uz Gent...
Was het maar overal gelijk... als we nu naar ander ziekenhuis moeten dan terug opnieuw beginnen... Jan Palfijn kunnen we meteen starten... anoniem weliswaar...

Groetjes

Re: Anonimiteit

Geplaatst: 6 januari 2019, 16:44
door Juliet
Hallo,

Wij zitten in dezelfde situatie, maar in behandeling in het UZ Gent. Daar kon je inderdaad kiezen voor de optie 'half anoniem'. Wij hebben hier bewust niet voor gekozen, omdat deze optie nog steeds niet werd goedgekeurd door de wetgeving. Ze konden ook nog niet meegeven wat dan de bedoeling ging zijn (samenkomst met de donor? Extra informatie?).

Groetjes

Re: Anonimiteit

Geplaatst: 8 januari 2019, 20:11
door Sesampje
Hallo Eekhoorntje,

ik zit met hetzelfde gevoel. Als het niet-anoniem kon, zou ik dat doen.
Iemand wees mij onlangs hier op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/08/20/vlaamse-dna-databank-en-afstammingscentrum-op-komst/
In het afstammingscentrum kan elke donor die wil gevonden worden zich aanmelden. Dit zou de kans dat je een donor terugvindt kunnen vergroten.
Wij gaan ook in Palfijn trouwens.

Re: Anonimiteit

Geplaatst: 26 januari 2019, 17:43
door Eekhoorntje3
Dag Sesampje,

Omdat ik via verschillende kanalen hoorde dat er in Uz Gent meer opties waren zijn wij overgestapt. Waar ik ook heel erg blij mee ben! Wij hebben uiteindelijk voor de ‘halfopen’ buitenlandse donor gekozen om ons kind later alle mogelijkheden te kunnen bieden. Ook mijn partner, chapeau trouwens voor hem!, staat hier volledig achter...

Maar ik begrijp ook wensouders die liever voor anoniem gaan uiteraard... iedereen moet kiezen waar ze zich best bij voelen hé.

x