horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?Plaats reactie
Nataliemelanie
Berichten: 1
Lid geworden op: 1 juni 2011, 11:58

horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Nataliemelanie » 1 juni 2011, 12:04

Hoi allemaal,

Ik ben een vrouw van 30 en heb net een laparoscopie gehad. Helaas is er geconstateerd dat ik endometriose heb ondanks dat ik niet veel pijn heb gehad, de afgelopen jaren. Ik ben al bijna 2 jaar bezig om zwanger te worden. Nu heeft mijn gynaecoloog geadviseerd om eerst 6 maanden een hormoonbehandeling te doen om de endometriosehaarden uit te drogen. Maar ik wil zo graag zwanger worden en weet niet zeker of ik dit ook echt zou moeten doen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Vanes
Berichten: 216
Lid geworden op: 20 februari 2011, 16:20

Bericht door Vanes » 1 juni 2011, 14:15

hoi nataliemelanie

ik heb geen ervaring met een hormoonbehandeling, maar ik heb ook endometriose gehad, en ze hadden mij dit ook voorgesteld, maar aangezien ik al met ivf bezig was/ben (2 pogingen mislukt) had ik ook geen zin meer om zo lang te wachten en ik heb er voor gekozen om me aan endo te laten operene (kijkoperatie) zo was ik ook zeker dat ik er echt vanaf ben! ik ben er na meteen terug mogen beginnen met ivf.
zodra we een kindje hebben moet ik wel de mini pil blijven doornemen zodat de kans op het terug komen van endo kleiner is!

Nessatje
Berichten: 385
Lid geworden op: 5 juni 2011, 20:00

Bericht door Nessatje » 5 juni 2011, 20:06

Dag nathaliemelanie,

Kan je niet echt zeggen wat er 'het beste' zou zijn... Enkel mijn ervaring ermee vertellen:
2 maand geleden heb ik laparoscopie gehad. Endometriose ontdekt en zijn moeten overgaan tot laparotomie.
Na operatie gestart met hormoonbehandling voor 3 maanden. Met dezelfde bedoeling: endometriosehaarden doen verdwijnen.
Ondertussen zit ik al terug met chocoladecyste die er waarschijnlijk gekomen is tussen operatie en eerste inspuiting, dus ja...
Volgende maand starten wij met IVF, zoiezo zal endo zich terug verspreiden dan. Vind deze 3 maand eerder goed om mijn lichaam te laten herstellen en even rust te geven na de, toch wel ingrijpende, operatie.
3 maand hormonen of niet...Endo komt zoiezo terug...

Als ik van jou van was, zou ik het eens zo bekijken: hoe ingrijpend was de operatie, ernst van endo...
En vanwaar onmiddellijk 6 maanden hormoonbehandeling?

leeuwtje
Berichten: 91
Lid geworden op: 6 april 2008, 9:32

Bericht door leeuwtje » 8 juni 2011, 8:43

Dag Nathaliemelanie,

Ik herken jouw verhaal. Ik had (dat was in 2008 wel al hoor) ook een laparascopie en daar bleek ook uit dat ik endometriose heb (naast PCO). Ik had ook geen last gehad en toch heb ik dat ...?
Zoals bij jou heeft de gynaecoloog eerst hormoonbehandeling voorgesteld, en dat hebben we dan gedaan gedurende 4 maanden.
Ik heb ook PCO - waardoor ik dus makkelijk cystes aanmaak - en er was er ook één na die 4 maanden. Maar gelukkig, na 1 maand was die al weg met medicatie en dus konden we eindelijk starten met de echte vruchtbaarheidsbehandeling.
Wij vonden het ook niet leuk om het zo te moeten doen, we waren tenslotte ook al meer dan 2 jaar bezig, we wilden vooruitgang zien.
Nu moet je weten dat de laparascopie door een nieuwe gynaecoloog is gebeurd, omdat die ene waar ik eerst bij was, ons eerst een jaar aan het lijntje gehouden heeft. Dus we hàdden al het gevoel dat we een jaar kwijt waren, en nu nog eens moet de hormoonbehandeling...?
Maar anderzijds, we hadden bij de nieuwe gynaecoloog al wel direct een positiever gevoel en we hebben dan beslist dat we eigenlijk die mens de kans moesten geven om ons correct te kunnen behandelen, dat we eigenlijk niet veel anders konden dan ons lot in zijn handen te leggen en hem te vertrouwen. Ik was toen 29 jaar. Dus na 4 maanden + 1 (cyste) konden we uiteindelijk toch starten met de vruchtbaarheidsbehandeling (dat was in juni 2008). In januari 2009 werd ik zwanger en nu loopt hier al bijna 20 maanden een gezond vrolijk meisje rond !
Het gaat er volgens ons dus om of je de gynaecoloog waar je bij bent, vertrouwt of niet. En als dat zo is... is zou zeggen: volg z'n advies maar.
Voor mijn tweede zwangerschap (nu dus) heb ik geen nieuwe laparascopie gehad, dus ik weet niet of de endometriose terug is. Maar ik ben wel intussen opnieuw zwanger.
Dus ja, wij zijn blij dat we het advies van de arts gevolgd hebben. Blijkbaar had mijn lichaam die hormoonbehandeling wel nodig...

Marit
Berichten: 468
Lid geworden op: 30 januari 2011, 12:27

Bericht door Marit » 9 juni 2011, 13:03

Hey Nataliemelanie,
Ik heb vorige zomer een laparoscopie gehad waarbij ernstige endometriose werd vastgesteld. Had het wel ergens zien aankomen omdat er al vroeger bij verschillende gelegenheden cystes waren ontdekt, maar die verdwenen ook weer door gewoon pilgebruik en ik had nooit veel pijn. Wel, na bijna twee jaar geen pil meer te hebben gebruikt, was die volledig teruggekomen...

De gynae heeft me aangeraden onmiddellijk na de operatie (de dag erna al), met een prik met decapeptyl voor 3 maanden (uiteindelijk nog met een klein maandje verlengd) in menopauze te zetten. Dat was effe slikken, maar ik had uiteindelijk die tijd wel nodig om volledig te herstellen en me te verzoenen met de dingen, en daardoor voelde ik me ook extra klaar toen de eerste IVF behandeling eraan kwam. (En uiteindelijk was de IVF erdoor niet zo erg meer want ik heb bijna meer afgezien van vapeurekes dan van de stimulatie :oops:)

En nu, na slechts twee IVF behandelingen en nog geen jaar na de laparoscopie ben ik zwanger (15w nu) :)

Geef je lichaam dus de tijd die het nodig heeft om van de endometriose te herstellen. Het is echt belangrijk dat die niet te snel terug kan komen. Anders is je operatie voor niks geweest en dat zou pas jammer zijn. En intussen, ik hoop dat het je lukt, kan je misschien extra genieten van de rust die zo'n wachttijd met zich meebrengt (lekker op niks moeten letten, eens lekker focussen op een bijna vergeten hobby,...).

Veel succes!

annes
Berichten: 31
Lid geworden op: 8 juni 2010, 7:14

Bericht door annes » 23 juli 2011, 21:06

gelijkaardig verhaal bij mij. Dus ook eerst in 'menopauze' gebracht en dan de IVF met snel succes! Nu dochtertje van 6m en ik hoop op een snelle tweede zwangerschap...

veel succes!

TG2711
Berichten: 10
Lid geworden op: 24 augustus 2020, 13:01

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door TG2711 » 27 september 2020, 22:20

Ik heb hier even jullie verhalen gelezen.
Ik heb 11/6 een laparoscopie gehad en daarbij is mijn linkereileider verwijderd want was helemaal ontstoken. Rechts niet doorgankelijk. Op rechter eierstok hadden ze een cyste gezien maar laten zitten. De week erna op de controle zagen ze ineens 2 cysten. Na overleg hadden ze beslist om de stimulatie en punctie te laten doorgaan. Had 5 eicellen, 3 rijpe, 2 bevrucht maar na dag 5 gestopt met delen. Na dit alles vorige week het nieuws gekregen dat mijn eicellen van slechte kwaliteit zijn n dit vermoedelijk door endometriose. Ze gaf me nog 2 opties. Eerst bij specialist (morgen) die zal moeten beslissen of ze deze verwijderd, indien niet 3m kunstmatige menopauze om endo te ondrukken en dan vollenbak te stimuleren. Heb zoal gelezen dat je dan minder eicellen hebt, vroeg me af ofdat effectief zo is? Ze zei als dit opnieuw hetzelfde resultaat geeft als de eerste keer dan weten we ook hoe laat het is en moeten we elkaar niet voor de gek houden. Tis bang afwachten.. 😶

Hoop88
Berichten: 89
Lid geworden op: 23 januari 2020, 9:03

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Hoop88 » 27 september 2020, 22:39

Hallo iedereen

Ik zag de titel passeren en las even mee.
Ik ben zelf momenteel bijna 12 weken zwanger van ons 1e kindje na 2jaar en 3maand proberen. Een kijkoperatie gehad voor endometriose maar die bleek niet te helpen aan de pijn. Gelukkig via de 2e icsi poging zwanger geraakt en nu dus pijnloos. Ik had een sterk vermoeden dat de endo op mijn darmen zit, want dikwijls pijn bij stoelgang.
Ik vraag me af wat jullie ervaringen zijn met endometriose na de bevalling? Raden jullie ook aan om meteen terug een pil te nemen? Is de pijn opmerkelijk beter na een bevalling? De schrik zit er hier wel nog in...
Ik stel mezelf ook de vraag of een 2e kindje er zelfs nog kan inzitten want een nieuwe operatie zie ik niet echt nog haalbaar.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast