al lang een vermoeden van endometriosePlaats reactie
elise_278
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 maart 2009, 22:00

al lang een vermoeden van endometriose

Bericht door elise_278 » 24 maart 2009, 22:33

Hallo,

Even mijn verhaal vertellen.
Ik ben mama van twee kleine kinderen. Volgende week heb ik een kijkoperatie en dit komt als volgt:

Ik heb altijd al redelijk pijnlijke menstruaties gehad. Sinds mijn 18de nam ik de pil en toch deed het nog redelijk veel pijn. Maar dat was nog te doen. Sinds die leeftijd heb ik ook last van mijn darmen. Eenmaal eens opgenomen geweest (rond mijn 20ste) voor een ontstoken appendix, maar dat was vals alarm. Ik had veel pijn rechtsonder. Onderzoeken gehad, maar niets gevonden.
Vele malen heb ik de diagnose gekregen: spastische darm.
Tot zover de pilperiode.

In 2005 ben ik dan gestopt met de pil omdat ik zwanger wou worden. Maar dan begon de ellende. Ik kreeg hevige pijnen in mijn onderbuik. Helse lage rugpijn, pijn bij volle blaas. Buikkrampen. Ik voelde me vaak ellendig. Ik maakte niet direct de link met mijn menstruatie. Allerlei onderzoeken gehad. Telkens niets aan de hand. Bij een gyneacoloog geweest maar die was zo jong, nam me niet serieus, bij darmspecialist geweest, ook de blaas heb ik laten onderzoeken, maar totaal niets te vinden. Ik nam ondertussen apranax (of hoe noemt dat) voor de pijn.
Uiteindelijk ben ik bij een osteopaat beland. Die zei dat ik een probleem had aan mijn rug. Ik kan het niet echt weten of dit effectief de oorzaak was. In ieder geval was ik diezelfde maand zwanger en de klachten verdwenen. Dus, ik dacht, dan toch mijn rug.
Tijdens het begin van mijn zwangerschap had ik wel nog last van hevige krampen, darmen. Telkens dacht ik dat het mis ging, maar gelukkig was dit niet zo. Daarna beterde dat, maar ik had naarmate mijn buik dikker werd, vaak last van een trekkend gevoel rechtsonder, bandenpijn werd me gezegd.
Heb een prachtige zoon op de wereld gezet en toen ik daarna terug mijn menstruatie kreeg, was dit pijnloos, wat een zalig gevoel, wel af en toe terug wat lage rugpijn. Na 7 maanden werd ik onverwachts terug zwanger. Een zwangerschap gehad, deze keer zonder pijn. Bevallen eind maart 2008.

Na de bevalling kreeg ik terug last van lage rugpijn. De menstruatie was normaal, zonder al te veel pijn. Terug bij osteopaat geweest, maar de rugpijn bleef terugkomen. In juli heb ik een mirena-spiraal laten plaatsen. Ik heb 6 maanden licht bloedverlies gehad, wat normaal is, werd me gezegd.
In november kreeg ik plots hevige pijn in mijn rug en 1 dag later werd ik ongesteld. Ik kreeg terug hetzelfde als in 2005. Ben toen zelf niet gaan werken. Heel veel pijn, pijn blaas, darmen, tot 1 week na de menstruatie. Daarna ebden de klachten weer weg. Daarna lange tijd niets meer (normaal met mirena-spiraal)
Twee weken geleden, kreeg ik plots hevige krampen ter hoogte van mijn baarmoeder. Ik was net op mijn werk aangekomen. Ik kromp gewoon ineen van de pijn. 2 uur later kreeg ik mijn menstruatie. Terug dus hevige pijnen. Toen ben ik naar mijn gyneacoloog gestapt. Ik kreeg een afspraak. Dit allemaal besproken. Ze dacht ook aan endometriose maar kan alleen maar duidelijk worden met een kijkoperatie. Ze heeft me toen wel onderzocht en vond een cyste aan de rechterkant. Ze denkt niet dat dit een endometriosecyste is.
Op 3 april heb ik mijn kijkoperatie. Ik ben echt benieuwd wat de diagnose zal zijn.

Volgens mij toch een groot vermoeden van endometriose. Graag jullie mening.

Groetjes,

elise_278
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 maart 2009, 22:00

Bericht door elise_278 » 4 april 2009, 16:06

Voilà, ik ben net terug thuis van het ziekenhuis.
Ik heb inderdaad endometriose, zoals ik al lang vermoedde.
Ik had verschillende cystes op mijn beide eierstokken.
Verklevingen van de darmen aan de darmwand, verkleving van de endeldarm aan de baarmoeder.

Alles is verwijderd en losgemaakt.

Groeten,

Ninaatje
Berichten: 107
Lid geworden op: 7 mei 2008, 16:38

Bericht door Ninaatje » 5 april 2009, 10:16

Hey elise,

Jou verhaal doet me denken aan mijn verhaal. Ik had dezelfde klachten als jij. Bij de kijkoperatie hebben ze hetzelfde gedaan. De endo weggenomen en de verklevingen losgemaakt. Jammer maar ik heb nog geen kindjes. Hopelijk kan het met IVF wel. Pfff wat wij allemaal moeten meemaken hé.

Hou je goed! Rust maar veel! En weet als er iets is dat je hier terecht kan.

Vele groetjes
Nina

tamara11
Berichten: 1
Lid geworden op: 4 april 2009, 20:40

Bericht door tamara11 » 5 april 2009, 11:14

Hallo allemaal,

Ik heb sinds donderdag ook de diagnose endometriose, had er ook al langer een vermoeden van...
Had altijd al pijnlijke maandstonden, mocht dan mijn pil ook verschillende maanden na elkaar door nemen om geen regels te krijgen. In september 2007 hebben we besloten om met de pil te stoppen. Ik was meteen zwanger, maar de vreugde was van korte duur... Op 6,5 weken een miskraam... Dan na een dik half jaar proberen terug naar de gyn omdat ik ook zo een onregelmatige cyclussen had. Dan zijn er verschillende testen gedaan zowel bij mij als mijn man. Alles leek ok, wel nog steeds erg pijnlijke maandstonden, werd steeds erger. We zijn dan in januari met clomid begonnen (owv de onregelmatige cyclussen), 1e keer geen reactie, 2e keer wel reactie, maar niet zwanger. Dan besloten om eerst een kijkoperatie te doen, en daarna over te gaan naar kunstmatige bevruchting. Vorige donderdag kijkoperatie gehad, diagnose: vergrote eierstokken, en endometriose, vooral op de darm gevestigd... Ik moet vrijdag een CT-scan laten doen en waarschijnlijk een stukje van mijn darm laten weghalen...(zouden ze gelukkig in Overpelt kunnen doen, gezien de lange wachtlijsten elders) Maar daar zal de scan uitsluitsel moeten over geven. Het goede nieuws uit de operatie was dat mijn eileiders goed open waren en er zich in het bekken zelf bijna geen endo bevond.
Toch zonk de moed me in de schoenen... heb het gevoel dat we nog maar aan het begin van een hele lange weg staan, terwijl we toch al 1,5 jaar aan het proberen zijn voor een kindje... Aan de andere kant was ik opgelucht dat mijn pijn eindelijk een naam heeft.
Ben door dit weekend een artikel te lezen in "goed gevoel" op deze site terecht gekomen. Ik voel me wel erg opgelucht dat ik echt niet alleen ben en er hier mijn hartje eens over kan luchten, want ik ken in mijn omgeving niemand met endo...
Veel succes nog allemaal...

Groetjes Tamara

elise_278
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 maart 2009, 22:00

Bericht door elise_278 » 6 april 2009, 9:02

Ja, het is erg hé wat deze ziekte kan aanrichten. Ik hoop dat jullie toch zwanger zullen worden.

Ik besef nu dat ik heel veel geluk heb gehad. Voor mijn eerste kindje heeft het 1 jaar geduurd, wat eigenlijk nog goed meevalt. Mijn tweede was heel kort na de eerste, dus waarschijnlijk waren de condities in mijn lichaam nog optimaal door de eerste zwangerschap. Ik ben nu blij dat het "een ongelukje" was, misschien was ik daarna niet meer zwanger geraakt en we wouden toch wel 2 kindjes.

Ik heb nu nog veel pijn na de operatie. Ik heb vooral het gevoel dat mijn darmen de pijn veroorzaken. Maar ja, ze hebben er ook aan gewerkt, dus zal het wel normaal zijn.

Endometriose was me al lang geen onbekende meer. Ik heb twee schoonzussen die deze ziekte hebben, in een heel erge vorm. Dus ik weet wat het kan aanrichten. Ik kom er blijkbaar ook niet zo goed vanaf.

Rest nu de ziekte onder controle te houden. Ik heb een mirena spiraal en de gyneacoloog zei me al dat ik die best houdt omdat ik dan minder menstrueer. Ik moet nog een afspraak maken om alles nog eens te bespreken.

We zien wel hé.

Groetjes en sterkte!

John069
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 oktober 2023, 9:49

Re: al lang een vermoeden van endometriose

Bericht door John069 » 17 oktober 2023, 9:52

Vrouwen die last hebben van menstruatiepijn, hebben vaak ook andere klachten, zoals pijnlijke borsten, vermoeidheid, duizeligheid, een opgeblazen gevoel en/of pijn in de rug of benen. Ook merken veel vrouwen dat zij vlak vóór en tijdens hun menstruatie sneller geïrriteerd en emotioneel reageren. Al deze klachten worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in de periode rond de menstruatie.

Pijn tijdens en vlak vóór de menstruatie is over het algemeen prima te bestrijden met behulp van NSAID's (Non‐Steroidal Anti‐Inflammatory Drugs), zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac. Niet alleen vermindert daardoor de pijn, maar ook wordt de aanmaak van de prostaglandines geremd. De samentrekkingen van de baarmoeder nemen hierdoor af. Er zijn echter mensen die NSAID's slecht verdragen: zij kunnen maagklachten, zoals maagkrampen, krijgen. In dat geval is een paracetamol tegen de menstruatiepijn aan te raden.

Heeft een vrouw tijdens haar menstruatie erg veel of erg hinderlijke klachten, dan kan het gebruik van de anticonceptiepil doeltreffend zijn. Wie de anticonceptiepil gebruikt, heeft in de regel geen tot zeer geringe menstruatieklachten.

Meestal is het niet nodig om met menstruatiepijn een arts te consulteren. Zijn de klachten echter zo heftig dat zij het dagelijks leven belemmeren, dan is het een goed idee om met de huisarts te overleggen. Dit geldt zeker wanneer de menstruatiepijn pas op latere leeftijd optreedt, terwijl de menstruatie vóór die tijd met beduidend minder klachten verliep. In dat geval moet worden onderzocht of de menstruatiepijn niet wordt veroorzaakt door andere aandoeningen.
https;//ladykiller.nl -

De leukste online blog over seks met tips, adviezen, sekshoroscopen, inspiratie en ideeën.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast