horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?Plaats reactie
Nataliemelanie
Berichten: 1
Lid geworden op: 1 juni 2011, 11:58

horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Nataliemelanie » 1 juni 2011, 12:04

Hoi allemaal,

Ik ben een vrouw van 30 en heb net een laparoscopie gehad. Helaas is er geconstateerd dat ik endometriose heb ondanks dat ik niet veel pijn heb gehad, de afgelopen jaren. Ik ben al bijna 2 jaar bezig om zwanger te worden. Nu heeft mijn gynaecoloog geadviseerd om eerst 6 maanden een hormoonbehandeling te doen om de endometriosehaarden uit te drogen. Maar ik wil zo graag zwanger worden en weet niet zeker of ik dit ook echt zou moeten doen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Vanes
Berichten: 216
Lid geworden op: 20 februari 2011, 16:20

Bericht door Vanes » 1 juni 2011, 14:15

hoi nataliemelanie

ik heb geen ervaring met een hormoonbehandeling, maar ik heb ook endometriose gehad, en ze hadden mij dit ook voorgesteld, maar aangezien ik al met ivf bezig was/ben (2 pogingen mislukt) had ik ook geen zin meer om zo lang te wachten en ik heb er voor gekozen om me aan endo te laten operene (kijkoperatie) zo was ik ook zeker dat ik er echt vanaf ben! ik ben er na meteen terug mogen beginnen met ivf.
zodra we een kindje hebben moet ik wel de mini pil blijven doornemen zodat de kans op het terug komen van endo kleiner is!

Nessatje
Berichten: 385
Lid geworden op: 5 juni 2011, 20:00

Bericht door Nessatje » 5 juni 2011, 20:06

Dag nathaliemelanie,

Kan je niet echt zeggen wat er 'het beste' zou zijn... Enkel mijn ervaring ermee vertellen:
2 maand geleden heb ik laparoscopie gehad. Endometriose ontdekt en zijn moeten overgaan tot laparotomie.
Na operatie gestart met hormoonbehandling voor 3 maanden. Met dezelfde bedoeling: endometriosehaarden doen verdwijnen.
Ondertussen zit ik al terug met chocoladecyste die er waarschijnlijk gekomen is tussen operatie en eerste inspuiting, dus ja...
Volgende maand starten wij met IVF, zoiezo zal endo zich terug verspreiden dan. Vind deze 3 maand eerder goed om mijn lichaam te laten herstellen en even rust te geven na de, toch wel ingrijpende, operatie.
3 maand hormonen of niet...Endo komt zoiezo terug...

Als ik van jou van was, zou ik het eens zo bekijken: hoe ingrijpend was de operatie, ernst van endo...
En vanwaar onmiddellijk 6 maanden hormoonbehandeling?

leeuwtje
Berichten: 91
Lid geworden op: 6 april 2008, 9:32

Bericht door leeuwtje » 8 juni 2011, 8:43

Dag Nathaliemelanie,

Ik herken jouw verhaal. Ik had (dat was in 2008 wel al hoor) ook een laparascopie en daar bleek ook uit dat ik endometriose heb (naast PCO). Ik had ook geen last gehad en toch heb ik dat ...?
Zoals bij jou heeft de gynaecoloog eerst hormoonbehandeling voorgesteld, en dat hebben we dan gedaan gedurende 4 maanden.
Ik heb ook PCO - waardoor ik dus makkelijk cystes aanmaak - en er was er ook één na die 4 maanden. Maar gelukkig, na 1 maand was die al weg met medicatie en dus konden we eindelijk starten met de echte vruchtbaarheidsbehandeling.
Wij vonden het ook niet leuk om het zo te moeten doen, we waren tenslotte ook al meer dan 2 jaar bezig, we wilden vooruitgang zien.
Nu moet je weten dat de laparascopie door een nieuwe gynaecoloog is gebeurd, omdat die ene waar ik eerst bij was, ons eerst een jaar aan het lijntje gehouden heeft. Dus we hàdden al het gevoel dat we een jaar kwijt waren, en nu nog eens moet de hormoonbehandeling...?
Maar anderzijds, we hadden bij de nieuwe gynaecoloog al wel direct een positiever gevoel en we hebben dan beslist dat we eigenlijk die mens de kans moesten geven om ons correct te kunnen behandelen, dat we eigenlijk niet veel anders konden dan ons lot in zijn handen te leggen en hem te vertrouwen. Ik was toen 29 jaar. Dus na 4 maanden + 1 (cyste) konden we uiteindelijk toch starten met de vruchtbaarheidsbehandeling (dat was in juni 2008). In januari 2009 werd ik zwanger en nu loopt hier al bijna 20 maanden een gezond vrolijk meisje rond !
Het gaat er volgens ons dus om of je de gynaecoloog waar je bij bent, vertrouwt of niet. En als dat zo is... is zou zeggen: volg z'n advies maar.
Voor mijn tweede zwangerschap (nu dus) heb ik geen nieuwe laparascopie gehad, dus ik weet niet of de endometriose terug is. Maar ik ben wel intussen opnieuw zwanger.
Dus ja, wij zijn blij dat we het advies van de arts gevolgd hebben. Blijkbaar had mijn lichaam die hormoonbehandeling wel nodig...

Marit
Berichten: 468
Lid geworden op: 30 januari 2011, 12:27

Bericht door Marit » 9 juni 2011, 13:03

Hey Nataliemelanie,
Ik heb vorige zomer een laparoscopie gehad waarbij ernstige endometriose werd vastgesteld. Had het wel ergens zien aankomen omdat er al vroeger bij verschillende gelegenheden cystes waren ontdekt, maar die verdwenen ook weer door gewoon pilgebruik en ik had nooit veel pijn. Wel, na bijna twee jaar geen pil meer te hebben gebruikt, was die volledig teruggekomen...

De gynae heeft me aangeraden onmiddellijk na de operatie (de dag erna al), met een prik met decapeptyl voor 3 maanden (uiteindelijk nog met een klein maandje verlengd) in menopauze te zetten. Dat was effe slikken, maar ik had uiteindelijk die tijd wel nodig om volledig te herstellen en me te verzoenen met de dingen, en daardoor voelde ik me ook extra klaar toen de eerste IVF behandeling eraan kwam. (En uiteindelijk was de IVF erdoor niet zo erg meer want ik heb bijna meer afgezien van vapeurekes dan van de stimulatie :oops:)

En nu, na slechts twee IVF behandelingen en nog geen jaar na de laparoscopie ben ik zwanger (15w nu) :)

Geef je lichaam dus de tijd die het nodig heeft om van de endometriose te herstellen. Het is echt belangrijk dat die niet te snel terug kan komen. Anders is je operatie voor niks geweest en dat zou pas jammer zijn. En intussen, ik hoop dat het je lukt, kan je misschien extra genieten van de rust die zo'n wachttijd met zich meebrengt (lekker op niks moeten letten, eens lekker focussen op een bijna vergeten hobby,...).

Veel succes!

annes
Berichten: 31
Lid geworden op: 8 juni 2010, 7:14

Bericht door annes » 23 juli 2011, 21:06

gelijkaardig verhaal bij mij. Dus ook eerst in 'menopauze' gebracht en dan de IVF met snel succes! Nu dochtertje van 6m en ik hoop op een snelle tweede zwangerschap...

veel succes!

TG2711
Berichten: 15
Lid geworden op: 24 augustus 2020, 13:01

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door TG2711 » 27 september 2020, 22:20

Ik heb hier even jullie verhalen gelezen.
Ik heb 11/6 een laparoscopie gehad en daarbij is mijn linkereileider verwijderd want was helemaal ontstoken. Rechts niet doorgankelijk. Op rechter eierstok hadden ze een cyste gezien maar laten zitten. De week erna op de controle zagen ze ineens 2 cysten. Na overleg hadden ze beslist om de stimulatie en punctie te laten doorgaan. Had 5 eicellen, 3 rijpe, 2 bevrucht maar na dag 5 gestopt met delen. Na dit alles vorige week het nieuws gekregen dat mijn eicellen van slechte kwaliteit zijn n dit vermoedelijk door endometriose. Ze gaf me nog 2 opties. Eerst bij specialist (morgen) die zal moeten beslissen of ze deze verwijderd, indien niet 3m kunstmatige menopauze om endo te ondrukken en dan vollenbak te stimuleren. Heb zoal gelezen dat je dan minder eicellen hebt, vroeg me af ofdat effectief zo is? Ze zei als dit opnieuw hetzelfde resultaat geeft als de eerste keer dan weten we ook hoe laat het is en moeten we elkaar niet voor de gek houden. Tis bang afwachten.. 😶
11/6: laparoscopie + verwijderen linkereileider
2/09: 1e punctie, 5 eicellen, 3 rijp, 2 bevrucht -> gestopt met delen
12/11: laparoscopie - verwijderen endo rechtereierstok
22/12: 2e punctie, 10 eicellen -> geen enkel bevrucht

Hoop88
Berichten: 158
Lid geworden op: 23 januari 2020, 9:03

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Hoop88 » 27 september 2020, 22:39

Hallo iedereen

Ik zag de titel passeren en las even mee.
Ik ben zelf momenteel bijna 12 weken zwanger van ons 1e kindje na 2jaar en 3maand proberen. Een kijkoperatie gehad voor endometriose maar die bleek niet te helpen aan de pijn. Gelukkig via de 2e icsi poging zwanger geraakt en nu dus pijnloos. Ik had een sterk vermoeden dat de endo op mijn darmen zit, want dikwijls pijn bij stoelgang.
Ik vraag me af wat jullie ervaringen zijn met endometriose na de bevalling? Raden jullie ook aan om meteen terug een pil te nemen? Is de pijn opmerkelijk beter na een bevalling? De schrik zit er hier wel nog in...
Ik stel mezelf ook de vraag of een 2e kindje er zelfs nog kan inzitten want een nieuwe operatie zie ik niet echt nog haalbaar.

Emma89
Berichten: 164
Lid geworden op: 17 juli 2019, 9:39

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Emma89 » 12 november 2020, 22:22

Ik schrijf ook graag even mee... Bij mij zijn tijdens de keizersnede verklevingen ontdekt, vermoedelijk door endometriose. Ik ben zwanger geraakt bij mijn tweede terugplaatsing. Er is nooit eerder onderzoek naar gedaan omdat er geen reden was aan te nemen dat ik endometriose had. Hoewel ik het toch raar vond dat mijn maandstonden echt pijnlijk zijn, maar wel onder controle te houden met pijnstillers.

@Hoop88, nu na de bevalling lijk ik meer last te hebben. We zijn ondertussen een kleine 4 maanden verder en mijn buik is nog steeds gevoelig. Vooral naar toilet gaan is, niet echt pijnlijk, maar een vreemde gewaarwording. Last van blaas en darmen.

Ik wil het graag eens bespreken met de fertiliteitsarts, en niet alleen met de gynaecoloog die de keizersnede uitgevoerd heeft, maar zowel Jette, als Leuven ligt momenteel volledig plat door de Corona.

Tijdens mijn keizersnede ben ik veel bloed verloren, door die toestanden. Nu ben ik enorm angstig voor een tweede kindje, hoewel ik er graag nog eentje wil in de toekomst. Ik weet niet of ik me wil laten opereren want ik hoor dat het risico op complicaties groot is en het toch altijd terugkomt.
Ik hoop dat er nog dames hun ervaring hier willen delen!
Mei 2018 pilstop
Juni / juli 2019 Clomid, pregnyl & utrogestan
Augustus 2019 hysteroscopie - in orde
September 2019 start IVF
10/2019 IVF 1 - neg (nog 2 cryo’s)
11/2019 IVF1.1 - zwanger
08/2020 welkom lieve vriend

Eldiso
Berichten: 73
Lid geworden op: 2 oktober 2020, 10:59

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Eldiso » 27 november 2020, 16:08

Hallo,

Bij mij werd in januari endometriose in stadium 4 vastgesteld. Ik werd geopereerd in Jette. Ze zagen toen dat het slechter was dan gedacht. In juni volgde een tweede operatie. Hierbij werd mijn baarmoeder losgemaakt want deze was helemaal overwoekerd door de endometriose. Ze hebben mijn linkereileider moeten verwijderen. Na de eerste operatie heb ik 2 weken moeten herstellen, na de tweede 3 weken.
Daarna heb ik een pick-up gehad in juli en de eerste terugplaatsing in augustus. Dit werd een vroeg miskraam. De terugplaatsing van september bleef wel 'plakken'. Ik ben momenteel 14 weken zwanger. 🧡🍀
Wij waren 6 jaar aan het proberen voor de dokters met het idee kwamen om eens in mijn buik te gaan kijken... Kon ik de tijd terugdraaien dan had ik dat zelf gevraagd.
Er werd mij na de eerste operatie gezegd dat ik nooit op een natuurlijke wijze zwanger zou kunnen worden. Dit kwam even binnen maar we wisten dan EINDELIJK wat er fout liep! Er werd mij ook gezegd dat het niet de bedoeling is dat ik nog mijn maandstonden krijg. Voor mijn operatie kreeg ik maandelijks spuiten om mijn lichaam in de menopauze te zetten zodat de enometriose niet verder zou groeien. Ook tijdens de stimulatie voor de pick up en na de terugplaatsing moest ik dagelijks spuiten zetten. Pas na de positieve bloedtest mocht ik stoppen... Hoe het zal lopen na mijn bevalling weet ik nog niet, ik denk dat ik direct aan de anti-conseptie zal moeten... Dus is zeker de moeite om eens na vraag te doen want endometriose stopt niet, het is dan ook een chronische aandoening.
Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel! Veel succes in ieder geval.

Grtjes
Laatst gewijzigd door Eldiso op 28 november 2020, 5:50, 1 keer totaal gewijzigd.
'14: pilstop
'17: Jette - 3xIUI
'18 IVF 1.1+1.2 neg.
1.3. pos. (mk 5w)
1.4. pos. (mk 9w)
'19
2.1 pos. (mk 4w5d)
2.2 neg.
'20
Laprascopie endo (graad 4)
Operatie deel 2 endo
3.1 pos. (mk 4w5d)
3.2 positief 🧡

Hoop88
Berichten: 158
Lid geworden op: 23 januari 2020, 9:03

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Hoop88 » 27 november 2020, 23:08

Eldiso

Wow zo heftig...
Ik vond het bij ons al zo heftig maar 6 jaar... En die operaties. Super dat je ook zwanger geraakt bent.
Het zit bij mij ook al in mijn hoofd om na de bevalling direct de pil te nemen, ook al zegt de gynaecoloog dat een zwangerschap je buik wel wat geneest. Ik ben in juli zo diep gegaan in pijn dat ik al resoluut weet dat ik mijn maandstonden niet zomaar efkes een paar maanden ga laten passeren. En er na zullen we zien of we nog de laatste cryo laten terugplaatsen of niet.
Denk jij er aan om nog eens opnieuw een weg af te leggen voor een 2e kindje?

Eldiso
Berichten: 73
Lid geworden op: 2 oktober 2020, 10:59

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Eldiso » 28 november 2020, 6:05

Hoop88 schreef:
27 november 2020, 23:08
Eldiso

Wow zo heftig...
Ik vond het bij ons al zo heftig maar 6 jaar... En die operaties. Super dat je ook zwanger geraakt bent.
Het zit bij mij ook al in mijn hoofd om na de bevalling direct de pil te nemen, ook al zegt de gynaecoloog dat een zwangerschap je buik wel wat geneest. Ik ben in juli zo diep gegaan in pijn dat ik al resoluut weet dat ik mijn maandstonden niet zomaar efkes een paar maanden ga laten passeren. En er na zullen we zien of we nog de laatste cryo laten terugplaatsen of niet.
Denk jij er aan om nog eens opnieuw een weg af te leggen voor een 2e kindje?
Hey Hoop,

Het is niet gemakkelijk geweest. Maar ik ben natuurlijk niet de enige. Het is nooit gemakkelijk als je hulp nodig hebt...
Ik heb vooral het gevoel dat je als patiënt zo hard 'bij de pinken moet zijn' en dat kan in mijn ogen de bedoeling toch niet zijn. We zijn ook op het laatst overgeschakeld van prof. We bleven bij de prof. die me uiteindelijk heeft geopereerd. Ons gevoel zat direct een stuk beter (niet dat we haar vaak gezien hebben want ze ging zelf in zwangerschapsverlof en toen kwam corona... 😅). Toch zou ik het direct opnieuw doen bij haar. Wij hebben ook nog 1 cryo en zou het aan de ene kant jammer vinden om deze verloren te laten gaan. Aan de andere kant weet ik niet hoe goed het zal lopen met deze jongedame (sinds gisteren weten we dat het een meisje is 🧡🤗). Dus ik kan me nog moeilijk uitspreken over een tweede. Hoewel het altijd wel mijn idee was om er ooit twee te hebben... Mijn man staat allesinds open voor het idee. Ik denk dat dit vooral komt omdat het nu zo 'vlot' ging na de operatie en we dus weten wat er aan de hand is. Dit zorgt er voor dat het de volgende keer waarschijnlijk iets vlotter zal gaan. Dat idee hebben we nu toch, je weet natuurlijk nooit maar het stemt ons positief.
Wat zou jou tegenhouden; een eventuele tweede operatie voor je kan starten?
Ik hoop dat ik het na de bevalling onder controle kan houden via het doornemen van de pil ofzo om dan als we starten terug Decapeptyl Daily te zetten tot aan de positieve test.
Grtjes
'14: pilstop
'17: Jette - 3xIUI
'18 IVF 1.1+1.2 neg.
1.3. pos. (mk 5w)
1.4. pos. (mk 9w)
'19
2.1 pos. (mk 4w5d)
2.2 neg.
'20
Laprascopie endo (graad 4)
Operatie deel 2 endo
3.1 pos. (mk 4w5d)
3.2 positief 🧡

Hoop88
Berichten: 158
Lid geworden op: 23 januari 2020, 9:03

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Hoop88 » 29 december 2020, 21:27

Hey

Ja.... keihard. Ik voel nu sinds zondag de pijn terug aan mijn poep (inwendig) dus vermoedelijk zit de endo op mijn darmwand en voel ik dit nu terug door de kilo's die er bij komen (ben nu 25 weken zwanger).
Ik ben er van overtuigd dat ik een operatie zou nodig hebben als we voor een 2e zouden willen gaan en ik denk dat mijn lichaam dit niet nog eens aan kan...
Heb jij nu last van klachten van de endo?
Decapeptyl daily remt de groei van endo terwijl je stimuleert?

Groetjes

Pippa
Berichten: 3
Lid geworden op: 1 december 2019, 14:04

Re: horomoonbehandeling na laparoscopie of niet?

Bericht door Pippa » 29 januari 2021, 15:03

Hoi,

Ik heb ook endometriose en ben via IVF zwanger geraakt en ondertussen vijf maand mama van de meest geweldige dochter! Ik ben enkele weken na mijn bevalling gestart met de mini-pil (ik geef ook nog borstvoeding) om de endometriose te onderdrukken. Dit werd mij aangeraden door de fertiliteitsarts.

De endo zit bij mij ook rond de darm. Ik ben wel één van de ‘gelukkige’ die momenteel geen pijn heeft. Ondertussen wel een MRI genomen om te bekijken hoever het staat met de endo. Een operatie is mogelijk maar kan ook wel wat gevolgen hebben (bv tijdelijke stoma omdat het op het laatste stukje darm zit, lekkage, pijnlijke darm,...)

Na veel opzoekwerk en verhalen te horen weet ik nu dat geen enkel endo-verhaal hetzelfde is. Dus aan elkaar adviezen geven over welke behandeling effect heeft is jammer genoeg moeilijk. Maar mijn advies is, ga naar verschillende artsen, verzamel al hun visies en bekijk wat het beste aanvoelt bij jou. Bij mij hadden ze een operatie voorgesteld in Sint Augustinus. Maar een andere arts stelde juist voor om van de endo af te blijven en IVF te doen. Ook Jette zei eerst te proberen met IVF. Nu zegt Leuven dat een operatie in mijn geval misschien niets zal verbeteren qua vruchtbaarheid. Dus ik ben heel blij dat ik voor IVF ben gegaan. Maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Dus mijn advies: ga voor een 2de, 3de,.. opinie en bekijk welke voor jou het beste aanvoelt. Laat geen plan voor je uitschrijven maar schrijf er zelf mee aan samen met de arts die je vertrouwd.

Het is mega zwaar he zo’n proces. En dat van mij is nog niets vergeleken met mensen die ondanks verschillende pogingen (nog) niet zwanger zijn. Of mensen die vergaan van de pijn. Vandaar, leg je niet neer bij het advies van de eerste de beste dokter, zeker als je twijfelt. Val ze allemaal lastig en vecht ervoor!!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten