De antipiekerstrategie

Maak een onderscheid tussen soorten situaties. Veel zaken in het leven kan je sturen of oplossen, maar er zijn ook situaties die je niet onder controle hebt en problemen die je niet kan oplossen. Beide soorten problemen vragen een verschillende aanpak.

 1. De rationele aanpak

Maak een lijst van alle mogelijke acties om je probleem aan te pakken. Een probleem los je op door er eerst gestructureerd over na te denken.

Kies uit je lijst enkele acties die je ook werkelijk gaat ondernemen. Je kunt daarbij de volgende vragen gebruiken:

Voer de actie uit en evalueer ze. Bereikte je het beoogde resultaat? Bekijk of je eventueel nog een nieuwe actie kan ondernemen. Evalueer ook deze actie.

2. De emotionele verwerking

Verwerk emotioneel wat je met je verstand niet kan oplossen. Het gaat om problemen of situaties waar je geen vat op hebt. Deze problemen met je verstand blijven benaderen is geen goede strategie. Je blijft in rondjes draaien en verliest daar veel energie aan.

Eerst erken je jouw emoties rond dit probleem. Welke gevoelens veroorzaakt deze situatie bij jou? Zijn het gevoelens van boosheid, schaamte, verdriet, onmacht, angst, hulpeloosheid…? Die emoties voelen en benoemen helpt al voor een stuk ze te verlichten.

Het kan zijn dat je emoties, door ze te erkennen en te benoemen, in eerste instantie net wat sterker worden. Probeer ze desondanks niet uit de weg te gaan en aanvaard dat ze er zijn.

Stel jezelf gerust en troost jezelf. Troost vinden is een eerste voorwaarde om piekergedachten te kunnen loslaten. Sommige mensen vinden het moeilijk om zichzelf te troosten. Het kan dan helpen om bijvoorbeeld een brief te schrijven waarin je je probleem uit de doeken doet. Beeld je in dat je dit schrijft aan een goede vriend(in). Laat deze brief drie dagen liggen. Op de derde dag herlees je de brief en schrijf je een antwoord. Probeer je zo goed mogelijk in te leven alsof je zelf jouw goede vriend(in) bent en schrijf een brief die steunend en troostend is.

Aarzel niet om afleiding te zoeken. Ga iets doen wat je prettig vindt en waarin je je kan uitleven of doe ontspanningsoefeningen. Let op: afleiding zoeken van een moeilijk probleem kan pas nadat je je gevoelens rond dit probleem hebt erkend en er zorg voor hebt gedragen.

Deze stappen herhaal je tot je troost en afleiding hebt gevonden. Beetje bij beetje zal het gepieker wijken en zal het probleem in kwestie niet meer je hele leven overheersen.