Vrouw bevalt na baarmoedertransplantatie

04.10.2014

In Zweden is voor het eerst een vrouw bevallen nadat ze een baarmoedertransplantatie had ondergaan. De 36-jarige vrouw was geboren zonder baarmoeder maar kreeg het orgaan van een bevriende zestiger.

De vrouw en haar echtgenoot hadden al enkele jaren een grote kinderwens, maar een aangeboren afwijking besliste er aanvankelijk anders over. De vrouw was dan wel geboren met eierstokken, een baarmoeder had ze niet. Als de vrouw een kind met haar genen op de wereld wou zetten waren de enige opties een draagmoeder, of een baarmoedertransplantatie. Maar dat laatste was nooit eerder uitgedraaid op een succes. Twee keer was de techniek al uitgeprobeerd, maar dat resulteerde in afstoting door het lichaam of miskramen tijdens de zwangerschap.

Toch besloot het koppel om de kans te wagen. De vrouw onderging eerst een IVF-procedure, waarmee ze verschillende eicellen liet groeien in één cyclus. Die werden bevrucht met sperma van haar echtgenoot en -als embryo- ingevroren. Vervolgens onderging de vrouw de baarmoedertransplantatie en na een jaar werden de ingevroren embryo’s opnieuw ingeplant.

Snel beslissen voor tweede spruit

Intussen is de gezinsuitbreiding een feit: in september werden de twee trotse ouders van een zoontje. De jongen werd weliswaar een maand te vroeg geboren, maar stelt het verder goed. ‘Het was een lastig parcours de voorbije jaren, maar nu hebben we een geweldige baby. Hij is niet anders dan een ander kind, maar we hebben wel een ongelofelijk verhaal te vertellen’, vertelde de trotse papa in een interview met nieuwsagentschap AP. Het koppel moet nu snel beslissen of ze nog een tweede kind willen. De geneesmiddelen die afstoting van de baarmoeder moeten voorkomen zijn schadelijk op lange termijn. Dus moet het koppel kiezen= een nieuwe zwangerschap, of de baarmoeder opnieuw laten verwijderen.

Hoe ingrijpend de ingreep ook is, het nieuws is hoopgevend voor andere vrouwen met ernstige vruchtbaarheidsproblemen. ‘Dit is een signaal dat vrouwen die dachten nooit een kind te kunnen krijgen, toch nog mogen hopen’, verklaarde behandelend arts Mats Brannstrom achteraf. Zijn team werkt nog met acht andere koppels met dezelfde vraag.

Dankzij samenwerking met UZ Gent

Artsen van het UZ Gent waren betrokken bij de voorbereidingen en onderzoeken de toepassing van de techniek in België. Vier artsen van de Vrouwenkliniek en de dienst voor Transplantatie waren in Göteborg aanwezig bij drie van de negen transplantaties en het Zweedse team was al twee keer in Gent om voorbereidende proeven te doen. Ook het UZ Gent benadrukte het ‘belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de voortplantingsgeneeskunde’. ‘In België worden er jaarlijks een 15-tal meisjes zonder baarmoeder geboren. Elk jaar zijn er ook minstens een even groot aantal vrouwen die hun baarmoeder op jonge leeftijd verliezen. Dankzij de nieuwe techniek kunnen die vrouwen voortaan hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen’, klinkt het.

Het Gentse universitair ziekenhuis noemt de eerste succesvolle zwangerschap en geboorte na baarmoedertransplantatie fantastisch nieuws, maar waarschuwt dat het te vroeg is om de techniek overal te kunnen kopiëren. ‘Het UZ Gent onderzoekt vanuit medisch, gezondheidseconomisch en ethisch perspectief verder of het die nieuwe behandeling ook kan aanbieden en zal daarover in gesprek gaan met de andere transplantatiecentra en met de overheid’, luidt het. (Nieuwsblad 4oktober 2011)