Professionele hulp

Medische begeleiding

Indien je na 1 jaar onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kan je het best contact opnemen met je huisarts. Deze zal een aantal basisonderzoeken uitvoeren en je indien nodig doorverwijzen naar de gynaecoloog. Wanneer uiteindelijk blijkt dat de kans op een natuurlijke zwangerschap zeer klein is, zal de gynaecoloog of huisarts  je doorverwijzen naar het fertiliteitscentrum.

Er zijn 2 vormen van fertiliteitscentra nl.  A en B - centra. De centra met de letter B hebben een eigen labo, dat betekent dat alle aspecten van de behandeling ter plaatse kunnen gebeuren. De centra met de letter A hebben geen eigen labo, maar werken daarvoor samen met de centra die wel een labo hebben. Voor jouw behandeling speelt dit geen enkele rol. Kiezen voor een centrum in de buurt kan wel handig zijn, want je zal er in de loop van de behandeling waarschijnlijk een aantal keer naartoe moeten.

Een overzicht van de verschillende centra vind je hiernaast.

Ondersteuning door een psycholoog

Soms kan het moeilijk zijn om met je partner of je omgeving te praten over wat je doormaakt. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien ieder mens verschillend is en dus ook heel anders kan reageren wanneer hij/zij geconfronteerd wordt met een wirwar van complexe gevoelens.

Het kan dan helpend zijn om je verhaal te doen bij de psycholoog in jouw centrum. Zij kunnen luisteren naar jouw specifiek verhaal en ondersteunen in het zoeken naar manieren om met deze emoties van verdriet, angst, stress om te gaan. In sommige centra is de toegang tot een consultatie bij een psycholoog laagdrempelig of zelfs onderdeel van het behandelingsschema, in andere centra moet je ernaar vragen. Sommigen hebben lange wachtlijsten, bij andere kan je vlot terecht. Ook de prijzen voor een consultatie en de vormen van consultatie (individueel of in groep) verschillen van centrum tot centrum. Vraag bij je fertiliteitcentrum of arts na welke ondersteuning mogelijk is zowel in hun ziekenhuis of praktijk als bij privé-psychologen.

Hier vind je een lijst met psychologen die ervaring hebben met fertiliteitsproblematiek.

 

Andere vormen van ondersteuning

Het kan ook zijn dat je de steun die jij nodig hebt, vindt bij een andere therapeut. Misschien voelt je hele lijf gespannen en heb je meer nood aan een vorm van lichaamstherapie/ relaxatietherapie. Om meer rust te vinden in jezelf kan yoga of mindfullness voor jou de nodige hulp bieden. Steeds meer mensen doen ook een beroep op een acupuncturist of osteopaat. Om wat kilo's kwijt te raken en/of over te schakelen naar een gezondere levenswijze kan een diëtist of gezondheidsbegeleider een oplossing zijn. Kies voor een therapie en therapeut waar jij je goed bij voelt.

Hier vind je een lijst met therapeuten die ervaring hebben met fertiliteitsproblematiek