Eiceldonatie

Eiceldonatie brengt een aantal psychologische vragen met zich mee. Daarnaast is de procedure hier ook niet zo gemakkelijk. Een vrouw die eicellen doneert ondergaat dezelfde zware hormonale stimulatie als bij IVF en moet ook een pick-up ondergaan net als bij IVF. Eicellen doneren vergt dus heel wat van de donor. Het is dan ook veel moeilijker om eiceldonoren te vinden dan spermadonoren.

In Vlaanderen geeft men de voorkeur aan anoniem donorschap, ook voor eiceldonoren.  Meestal breng je als wensouder een eiceldonor in. De eicellen van deze persoon gaan in de eicelbank, terwijl je zelf eicellen krijgt van een persoon die door andere wensouders is aangebracht. Op deze manier kan je je als wensouder laten helpen door een familielid of vriendin die bereid is eiceldonor te zijn, terwijl tegelijk de anonimiteit gevrijwaard blijft.

Een andere bron van eicellen zijn vrouwen die zelf IVF doen en meer rijpe eicellen hebben dan voor hun behandeling nodig is. In dat geval kan hen voorgesteld worden om een deel van de eicellen af te staan.