Zwanger worden dankzij donatie

Voor een aantal koppels is een kindje krijgen met eigen zaad- en eicellen niet weggelegd. Denk maar aan:

In zulke gevallen kan overwogen worden om de hulp van een derde persoon in te roepen bij het krijgen van een kindje.

Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) is de meest voorkomende vorm. Als koppel kies je er dan voor om gebruik te maken van het sperma van een andere man. Hiervoor doe je normaal gezien een beroep op een spermabank.  Medisch gesproken is dit een eenvoudige ingreep.

Net omdat het een vrij eenvoudige ingreep is, wordt er wel eens te licht over deze stap heengegaan. Emotioneel is de stap naar donorsperma zetten helemaal niet zo’n gemakkelijke keuze.  Als vader ben je dan immers niet de biologische vader. Mannen kunnen het moeilijk hebben met het idee dat hun kind niet hun eigen genen heeft meegekregen. Vroeg of laat rijst ook de vraag of je je kind op de hoogte stelt van het feit dat het verwekt is met donorzaad. En hoe en wanneer je dat moet vertellen.

Eiceldonatie brengt uiteraard gelijkaardige psychologische vragen met zich mee. Daarnaast is de procedure hier ook niet zo gemakkelijk. Een vrouw die eicellen doneert ondergaat dezelfde zware hormonale stimulatie als bij IVF en moet ook een pick-up ondergaan net als bij IVF. Eicellen doneren vergt dus heel wat van de donor. Het is dan ook veel moeilijker om eiceldonoren te vinden dan spermadonoren.

In Vlaanderen geeft men de voorkeur aan anoniem donorschap, ook voor eiceldonoren.  Meestal breng je als wensouder een eiceldonor in. De eicellen van deze persoon gaan in de eicelbank, terwijl je zelf eicellen krijgt van een persoon die door andere wensouders is aangebracht. Op deze manier kan je je als wensouder laten helpen door een familielid of vriendin die bereid is eiceldonor te zijn, terwijl tegelijk de anonimiteit gevrijwaard blijft.

Een andere bron van eicellen zijn vrouwen die zelf IVF doen en meer rijpe eicellen hebben dan voor hun behandeling nodig is. In dat geval kan hen voorgesteld worden om een deel van de eicellen af te staan.

Embryodonatie kan een oplossing bieden wanneer zowel man als vrouw onvruchtbaar zijn. Ook hier wordt vooral gebruik gemaakt van overtollige embryo’s van andere koppels die een IVF-behandeling ondergaan.