Het milieu als boosdoener?

Of de vruchtbaarheid van onze bevolking de voorbije decennia achteruit is gegaan valt moeilijk te bewijzen. We hebben immers weinig cijfers van hoe het vroeger met onze vruchtbaarheid gesteld was.

Vanuit alternatieve hoek wordt reeds 10-tallen jaren gewezen naar het milieu als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid. Terecht zo blijkt nu uit de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek.

Zo wordt onze hormoonhuishouding verstoord door hormoonachtige substanties in het milieu. Hormonen die gebruikt worden in de pil en in de veehouderij komen in ons drinkwater terecht. Maar ook in plastics, inkt, detergenten, cosmetica, pcb’s en bestrijdingsmiddelen zitten substanties die zich als een oestrogeen gaan gedragen en onze hormoonhuishouding in de war sturen. Bij de man kan de blootstelling hieraan op zeer jonge leeftijd, en zelfs al in de moederschoot, leiden tot  een verminderde zaadkwaliteit.  Bij vrouwen kan het dan weer leiden tot bijvoorbeeld endometriose, cysten op de eierstokken, pcos…

Een biologische voeding, arm aan pesticide en additieven en het gebruik van natuurlijke producten in huishouden en als cosmetica verdient daarom de voorkeur. Zorgzaam zijn voor ons milieu is om meerdere redenen belangrijk voor ons nageslacht…