Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een belangrijke factor. Het effect op de vruchtbaarheid hangt af van de intensiteit, soort en frequentie van de lichaamsbeweging. Uit studies blijkt dat een geregeld matige intensieve lichaamsactiviteit (stevig wandelen, fietsen, zwemmen…) een gunstig effect heeft op de vruchtbaarheid.

Bij vrouwen met een actievere levensstijl het jaar voorafgaand aan de IVF-behandeling, zien we een hogere zwangerschapskans dan bij vrouwen met sedentair gedrag.
Bij de man zorgt het voor een gunstig effect op de productie en rijping van de zaadcellen. Er is eveneens een verbetering van het DNA en de kwaliteit van het sperma.

De extreme uitersten, namelijk sedentair gedrag, geen of weinig lichaamsbeweging en anderzijds zeer intensieve lichaamsbeweging zijn daarentegen niet gunstig voor de vruchtbaarheid. Lichaamsbeweging tot uitputting wordt geassocieerd met 2x meer risico op vruchtbaarheidsproblemen vergeleken met lichaamsbeweging aan lagere intensiteit.

De gevolgen van (te) intensieve lichaamsbeweging:

· Bij de vrouw kan dit hormonale veranderingen en ovulatiestoornissen veroorzaken.

· Bij de man kan dit een negatief effect hebben op de productie en rijping van de zaadcellen. Bovendien kan het DNA beschadigd raken, de concentratie verlagen en de vorm van de zaadcellen verslechteren.