Voeding

Bij vruchtbaarheidsproblemen kan medische begeleiding een oplossing bieden. Anderzijds kunnen gezonde voeding en levensstijl je kansen op zwangerschap verhogen. Steeds meer studies en onderzoeken tonen aan dat voeding en levensstijl invloed hebben op de vruchtbaarheid. Alhoewel er geen echt vruchtbaarheidsdieet bestaat, is wel bewezen dat gezond eten en voldoende beweging een positieve invloed hebben. Er zijn ook studies die bewijzen dat er voedingsstoffen zijn die vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Volgende tips kunnen je hiermee helpen.

Algemene invloed van voeding op de vruchtbaarheid

Een ongezonde voeding met te veel suikers, vetten en zout, heeft wel degelijk nadelige gevolgen. Niet alleen je algemene gezondheid lijdt er onder, maar er is tevens een ongunstig effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. 

Bij vrouwen komen vaker ovulatiestoornissen voor. Het kan langer duren voor de vrouw zwanger raakt. Endometriose, een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt, komt ook vaker voor.

Bij mannen kan de beweeglijkheid, de kwaliteit en de hoeveelheid van de zaadcellen verminderen.

Een gezonde voeding zal je algemene gezondheid verbeteren. Door een goede variatie in je dagelijkse voeding krijgt je lichaam alle stoffen dat het nodig heeft. Probeer hierbij extremen te vermijden. Gezond, matig en gevarieerd eten, samen met het vermijden van suikerrijke en alcoholische dranken, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging hebben ook een positieve invloed op je vruchtbaarheid.

Gezonde voeding is het eten en drinken van voeding en dranken met een gunstig effect op de gezondheid en dus ook de vruchtbaarheid. Door te variëren in verschillende voedingsmiddelen, zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt dat het nodig heeft. Het is eveneens belangrijk om nergens mee te overdrijven. Wat je vruchtbaarheid ten goede komt, is het creëren van gezonde gewoontes, zoals gevarieerd eten, overmatig eten en het drinken van suikerrijke- en alcoholische dranken vermijden en voldoende lichaamsbeweging inbouwen.

Het gebruik van de voedingsdriehoek, met voldoende aandacht voor groenten, fruit en volle graanproducten, plantaardige eiwitbronnen en onverzadigde vetten en oliën, is een goede basis. Deze driehoek raadt aan om in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding te eten en ultra bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden.

© Voedingsdriehoek

De voordelen van gezonde voeding op de vruchtbaarheid:

Bij vrouwen kan het zorgen voor een regelmatige eisprong, een lager risico op miskramen en verhoogde slaagkansen bij medische vruchtbaarheidsinterventies.
Bij mannen kan het de hoeveelheid, beweeglijkheid en kwaliteit van de zaadcellen verhogen en hun vetzuursamenstelling verbeteren.

Specifieke voedingsmiddelen in relatie tot vruchtbaarheid

Voedingsmiddelen die zoveel mogelijk vermeden moeten worden:

Suikerrijke dranken (bv. frisdrank en energie dranken), vette vleessoorten (bv. gehakt, ribbetjes en spek) en ultra bewerkte voedingsmiddelen (bv. koekjes en kant-en-klare maaltijden).
Rood vlees (bv. biefstuk, lamsvlees en ham).

Voedingsmiddelen die de voorkeur hebben:

§ Groenten (onbewerkt)

§ Fruit (vers)

§ Volkoren graanproducten (bv. volkorenbrood, havermout) en aardappelen

§ Plantaardige eiwitbronnen (bv. seitan, tofu), eieren, gevogelte en vis als eiwit-en ijzerbron

§ Vloeibare vetten en oliën op plantaardige basis (bv. olijfolie). Onderzoek toont aan dat de vetzuren uit plantaardige vetten een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.

§ Vis, noten, pitten en zaden, lijnzaad- en koolzaadolie spelen eveneens een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, dankzij de omega-3 vetzuren. Toch is het belangrijk niet te vaak vis te eten per week, doordat deze regelmatig gecontamineerd zijn met zware metalen. 

§ Bij melkproducten (bv. melk, yoghurt, sojadranken, plattekaas) werd een tegenstrijdigheid in de literatuur gevonden. Voor vrouwen hebben volle melkproducten een gunstiger effect op de vruchtbaarheid tegenover magere melkproducten bij mannen.

§ Studies tonen ook aan dat een dagelijkse inname van foliumzuur, de vruchtbaarheid kan verhogen van de vrouw. Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel en kan eveneens via supplementen worden opgenomen. Bij een zwangerschapswens zullen artsen steeds een foliumzuursupplement voorschrijven.