Een moeilijke beslissing

De beslissing om te starten met kunstmatige inseminatie met donorsperma is een moeilijke beslissing die voldoende tijd en zorgvuldige overweging vraagt. Misschien zal je later erg positief terugdenken aan deze moeilijke periode maar vaak voelt het voorstel voor KID aan als een teleurstellende optie na de – vaak onverwachte – diagnose van mannelijke onvruchtbaarheid. Je zal bereid moeten zijn om gevoelige thema’s onder ogen te komen om zo een goede basis te leggen om je keuze voor KID te ondersteunen. Essentieel hierbij is dat je als koppel open en eerlijk met elkaar bent: misschien is KID niets voor jullie en kan je echt niet aan het idee wennen, misschien blijkt na een tijdje dat veel van je bezorgdheden niet zo overweldigend zijn als eerst gedacht. Je kan als partners sterk verschillen in je gevoelens en gedachten rond KID. Het is immers een beslissing die niet alleen jullie verdere leven sterk zal beïnvloeden maar ook het leven van een kind.

Het verlies van een toekomstig biologisch eigen kind

De diagnose van mannelijke onvruchtbaarheid kan een crisis betekenen in jullie leven en relatie. Soms moet je het slechte nieuws meerdere keren horen vooraleer je echt kan geloven dat het waar is. Gevoelens van schok en ongeloof als eerste reactie zijn normaal. Vaak kan je de implicaties van het slechte nieuws niet meteen aankaarten. Het is belangrijk om je eigen gevoelens rond de vruchtbaarheidsproblemen, donor inseminatie, vooroordelen, angsten en bezorgdheden onder ogen te komen. Het is normaal dat je schuldgevoelens en kwaadheid voelt – ten opzichte van jezelf, je partner, je omgeving, de wereld. Waarom moet dit jullie nu juist overkomen? Veel mannen ervaren een verlies van zelfwaarde, of vrezen hun partner te zullen verliezen door de vruchtbaarheidsproblemen. Anderen voelen zich misschien bedreigd of onzeker door het feit dat een toekomstig donorkind niet genetisch of biologisch verwant is aan zichzelf maar enkel aan de partner. Het verlies van het toekomstige biologische kind – dat er nu nooit zal komen – moet verwerkt worden en vele koppels gaan door een rouwproces.

Tijd nodig

Dit vraagt wat tijd. Tijd, die je misschien op dit moment absoluut niet wil investeren in het proces om tot een goede, eerlijke, gezamenlijke beslissing te komen. Jullie wachten immers nu al zo lang op je kindje en je vreest misschien dat het er anders nooit zal komen. Toch is het van essentieel belang om stil te staan bij al deze kwesties. Beslissingen nemen wordt best uitgesteld totdat je de eerste emotionele reactie op deze crisis hebt verwerkt.

Voor je een behandeling start met donormateriaal, is het van groot belang dat je voldoende bent voorbereid: informatie rond slaagkansen en risico’s is essentieel. Beide partners moeten KID zien zitten als alternatieve manier om een gezin uit te bouwen. Het team van het fertiliteitscentrum zal vaak psychologische counseling aanraden. Tijdens deze gesprekken kan uitvoerig ingegaan worden op de psychologische en sociale aspecten die gepaard gaan met het ontvangen van donor-zaadcellen. Enkele belangrijke thema’s kunnen zijn:

Emotionele verwerkingsproces