Kinderen krijgen hoort bij een bepaalde levensfase. Zeker bij vrouwen is dat heel duidelijk, er staat immers een leeftijdsgrens op hun vruchtbaarheid. Bij mannen is die leeftijdsgrens minder duidelijk, maar ook voor hen geldt dat er een verwachting is rond het krijgen van kinderen.

Psychologen spreken zelfs van een ontwikkelingstaak. Op een bepaalde leeftijd groeit bij mensen het verlangen om niet meer alleen voor zichzelf te leven. De behoefte groeit om iets te betekenen voor anderen, iets na te laten, iets bij te dragen aan de maatschappij. De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Erikson noemde dit de fase van de generativiteit.

Generativiteit gaat niet noodzakelijk om kinderen krijgen. Het kan ook gaan om maatschappelijke inzet, iets presteren op professioneel vlak, iets artistiek in de wereld zetten. Maar een gezin stichten is wel de meest voor de hand liggende uitingsvorm.

Ik was op een bepaalde manier in paniek dat ik misschien wel de vergissing van mijn leven had begaan. Wilde ik eigenlijk wel kinderen? Waar kwam die wens vandaan? Was het omdat mijn boers al een kind hadden en op familiebezoek alle aandacht naar die peutertjes ging? Was het wel mijn eigen wens of wilde ik kinderen omdat het in de lijn van de verwachtingen ligt dat je er krijgt?

Net omdat er sprake is van een bepaalde ontwikkelingstaak, ontsnap je niet aan de vraag rond kinderen krijgen. Of je nu ongewild of net bewust kinderloos bent: op een gegeven moment is de vraag ‘wil ik een gezin stichten?’ aan de orde. Aan jou om uit te zoeken hoe je deze vraag wil en kan beantwoorden.

Is het ontstaan van een kinderwens aan een bepaalde periode in je leven gebonden, de impact van een niet-vervulde kinderwens blijft een heel leven duren. Rondom jou zie je mensen met baby’s en daarna opgroeiende kinderen. Je ziet mensen die het afstuderen of het huwelijk van hun kinderen vieren. Je vrienden worden grootouders. Al die gebeurtenissen herinneren jou er telkens weer aan dat je zelf geen kinderen hebt. Voor sommige mensen blijft het kind dat er niet gekomen is hun leven lang een rol spelen.

 • Nuttige vragen bij jouw levensfase

  • Stel dat er geen kinderen zouden komen: hoe zou je leven dan zijn? Kan je daar concrete beelden rond maken? Wat doe je? Met wie ben je? Hoe woon je? …
  • Op welke andere manieren zou je datgene in je leven kunnen brengen wat je van kinderen krijgen verwacht?
  • Vind je deze vraag onmogelijk, te moeilijk of brengt ze je emotioneel erg in de war?
  • Vraag een paar gesprekken aan met een deskundige psychotherapeut. Hij of zij kan je verwarrende en misschien angstaanjagende gevoelens helpen dragen en aanvaarden.
 • Zwanger worden door adoptie

  Dit is een uitreksel uit het verhaal van Marijke die na een lange rit op de medische mallemolen vol overtuiging koos voor adoptie.

  Lees meer

 • Engelbewaarder Boyke

  In ons boek vertelt Kaat haar verhaal over haar kinderwens, en hoe die haar relatie met Geert beïnvloedde. Een mooi verhaal over sterke liefde en zware stormen.

  Lees meer
 • kansen aannemen en wensen loslaten..

  Als kind heb ik wel duizend keer anders geantwoord op de vraag wat ik later worden wou. Eén ding, echter, stond al heel lang vast: dat ik moeder zou worden. Daar heb ik nooit aan getwijfeld, nooit over geaarzeld. En dan neemt de natuur een loopje met je enige zekerheid, je diepste wens…

  Lees meer