‘Relax, ontspan wat en je zal zien dat het je dan wel lukt om zwanger te worden.’ Het is een uitspraak die fertiliteitspatiënten vaak te horen krijgen. En ze worden daar, terecht, boos om.

Fertiliteitsbehandelingen gaan nu eenmaal gepaard met veel stress. Er moet veel geregeld worden, je moet een hoop afspraken bij je gynaecoloog of fertiliteitskliniek zien in te plannen in je agenda. Je brengt vaak veel tijd door in wachtzalen. Je moet zien dat je tijdig je medicatie krijgt en op het juiste tijdstip inneemt. Je moet op uren die jou misschien moeilijk liggen bellen of een telefoontje verwachten voor de resultaten… En je moet dit alles zien te combineren met je gewone dagelijks leven.

Wat ik erg moeilijk vond is hoeveel tijd het allemaal kost: opbellen, aanmelden, bloedprikken, echo, terug laten bellen… Dat viel me erg zwaar en er ging veel energie in zitten.

Daarnaast moet je in heel het traject van je fertiliteitsbehandelingen vaak moeilijke keuzes maken. Wel of niet behandelen? Waar behandelen? Wel of niet een meerlingzwangerschap riskeren? Wel of niet werken met donormateriaal? Wel of niet stoppen met behandelen? Die keuzes brengen op zich ook veel stress met zich mee.

Tot slot zijn er de grote emoties, de onzekerheid, de machteloosheid, het feit dat je het wel of niet slagen van een behandeling niet zelf in de hand hebt, hoe goed je ook je best doet. Deze dingen helpen niet bepaald om ontspannen door deze periode te gaan.

Het meest frustrerende is dat je na de terugplaatsing totaal geen invloed kunt uitoefenen op het resultaat. Iedereen roept dat je er ‘gewoon’ niet aan moet denken, dan komt het vanzelf goed. Ten eerste is dat onmogelijk en ten tweede krijg je door zo’n opmerking het idee dat het je eigen schuld is als het mislukt.

  • De stress hanteerbaar houden

    De stress van fertiliteitsbehandelingen kan deels vermeden worden, deels ook niet. Enerzijds moet je dus zorgen dat je oplossingen vindt voor alle vermijdbare stress. Anderzijds moet je ervoor zorgen dat er in je leven voldoende tegengewicht is voor de stress die je niet kan vermijden.

    Maak goede afspraken:

    • Check bij je behandelende arts of fertiliteitscentrum of je buiten je werkuren op consultatie kan, check hoe je afspraken zo kan regelen dat ze zo weinig mogelijk impact hebben op je werk.
    • Kan je met je werkgever over je behandelingen praten? Maak dan goede afspraken over wanneer je wel of niet aanwezig zal zijn, hoe je eventueel afwezigheden kan inhalen, hoe flexibel je kan zijn.  Je kan al heel wat stress vermijden als je geen dingen verborgen moet houden. Zie ook bij Aanraders voor je werk

    Zorg voor een goede tegenwicht:

    • Bouw voor jezelf eilandjes van welbevinden door tijd te plannen voor zaken die je graag doet en waar je helemaal in op kan gaan: of dat nu breien is, of gaan dansen, schilderen of sporten, kies iets waar je je echt in uitleeft;
    • Laat je geregeld verwennen: sauna, massages, accupunctuur, eens lekker uit gaan eten.
    • Actieve ontspanningstechnieken kunnen helpen de stress hanteerbaar te maken. Beschouw leren ontspannen als een manier om goed voor jezelf te zorgen. Je weet immers niet hoe lang de fertiliteitsbehandelingen in jouw geval zullen duren. Stel je de behandelingen voor als een reis. Zorg ervoor dat je deze reis lang kan volhouden.

    Zoek uit hoe jij je emoties het best de baas wordt:

    • Fertiliteitsbehandelingen gaan gepaard met hevige emoties. lees hier hoe je daar beter mee om kunt gaan.
  • Een verhaal van overstimulatie

    Na ettelijke voorafgaande mislukte behandelingen en diepe ontgoochelingen beslisten we algauw om over te stappen naar IVF. Na een intakegesprek wisten we ongeveer wat ons te wachten stond en waren we onder de indruk van de omvang en duur van de behandeling …

    Lees meer

  • Zwanger van 5 tegelijk…

    An bleek na inseminatie zwanger van een 5-ling. Ze koos voor embryoreductie. Een heel zware beslissing die ze met niemand kon delen. Ze zoekt mensen die het ook hebben meegemaakt.

    Lees meer

  • van IUI tot eicelactivatie

    Wij zijn Wendy en Bart, 2 prille dertigers. Al 8 jaar vormen we een heel gelukkig koppel, het stond dan ook vrij snel vast dat we kinderen wilden.

    Lees meer

  • De moeilijke maanden

    Proficiat aan jullie allemaal!

    De laatste maanden van het jaar, ze zijn weer voorbij, gelukkig.

    Uit ervaring weten we dat deze zo zwaar zijn, het begint al in augustus… 

    Lees meer
  • Endometriose… wat het met ons deed

    Endometriose is voor ons pas een tweetal jaren geleden een verstaanbaar woord geworden. Daarvoor hadden we er nog nooit van gehoord.

    Lees meer

  • kinderen ondanks baarmoederhalskanker

    Leen was pas 26 toen de gynaecoloog haar vertelde dat ze baarmoederhalskanker had en haar baarmoeder moest worden verwijderd. Maar
    L
    een wou nog kinderen. Haar verhaal.

    Lees meer

Meer info