Fertiliteitsbehandelingen leggen behoorlijk wat beslag op je agenda. Regelmatige ziekenhuisbezoeken, controles, telefoontjes doen of verwachten voor resultaten… Je moet het allemaal zien in te passen.

Ook al proberen veel fertiliteitscentra hun patiënten tegemoet te komen door controleonderzoeken en consultaties ’s ochtends vroeg of ’s avonds te plannen, het is niet altijd gemakkelijk om tijdig op je werk te geraken.

Ik werd een expert in het uitvinden van excuses. Dan belde ik vanuit het ziekenhuis naar mijn werk dat ik autopech had en wachtte op de pechdienst.

Bovendien kan je een aantal fasen in de fertiliteitsbehandeling niet inplannen. Bij ivf bijvoorbeeld is het tijdstip van de pick-up van eicellen en de terugplaatsing van embryo’s afhankelijk van hoe je lichaam reageert op de medicijnen. Vaak weet je pas enkele dagen van tevoren wanneer het zover is.

Fertiliteitsbehandelingen vragen veel flexibiliteit. Open kaart spelen op je werk en vertellen dat je in behandeling bent kan de stress verminderen. Je kan met je werkgever overleggen hoe je agenda op het werk flexibeler kan regelen.  Dit vergt wel een groot wederzijds vertrouwen.  Een vrouw in een fertiliteitsbehandeling is immers iemand die, als het goed gaat, binnen aanzienlijke tijd op zwangerschapsverlof gaat.  Je stelt je als vrouw dus kwetsbaar op door dit aan je werkgever mee te delen.

Omdat fertiliteitsbehandelingen veel stress en emoties met zich meebrengen, kan dit ook een impact hebben op de productiviteit op je werk. Je zal er af en toe minder goed ‘met je gedachten bij zijn’. Anderzijds kan het werk ook een goede afleiding betekenen. De meesten vrouwen en mannen vinden het belangrijk om te kunnen blijven werken. Succeservaringen op het werk kunnen een compensatie zijn voor de ervaringen van ‘falen’ waar veel mensen in een fertiliteitsbehandeling mee te kampen krijgen.

Met name voor vrouwen kan de carrière in de ruimere zin wel eens een impact ondervinden van de fertiliteitsbehandelingen. Net omdat die behandelingen zo moeilijk in te plannen én omdat je natuurlijk hoopt dat er snel een kindje komt, aarzelen veel vrouwen om in die periode carrièrestappen te zetten. Een promotie maken, van werk veranderen… lijkt in deze periode niet verstandig. Helaas weet je niet hoe lang je fertiliteitstraject zal duren. Voor je het beseft zet je je carrière gedurende een of meerdere jaren ‘op pauze’.

Het was alsof heel die tijd de pauzeknop werd ingedrukt. Je hebt gewoon geen energie over. Van werk veranderen, promotie maken… Je denkt altijd: neen, dat ga ik nu niet doen, want over een paar maanden ben ik misschien zwanger. Je schuift alles voor je uit. Ik had allicht veel verder gestaan in mijn carrière zonder deze problemen.

Anderzijds zijn er ook vrouwen die door hun nog niet vervulde kinderwens gaan nadenken over diverse aspecten van hun leven. Dat kan betekenen dat ze zich ook gaan afvragen of de baan die ze hebben hun nog voldoening schenkt. Er zijn zeker ook vrouwen die net daardoor op zoek gaan naar carrièrekeuzes die beter bij hen passen.

  • Aanraders voor je werk

    Net omdat je vaak – en vaak onverwacht- op je werk afwezig zal zijn omwille van de fertiliteitsbehandelingen, is het goed je werkgever hierover in te lichten. Voorwaarde is dat je je voldoende veilig voelt.

    Wanneer je werkgever inlichten?

    • Laat je baan weinig flexibiliteit toe, zoals bijvoorbeeld bij leerkachten, dan kan je moeilijk anders dan je werkgever tijdig inlichten dat je geregeld onverwacht afwezig zal zijn. Heb je flexibele uren, werk je thuis of als zelfstandige, dan is dat minder noodzakelijk.
    • Wordt jouw werk emotioneel te moeilijk als je zelf met een onvervulde kinderwens zit, dan licht je best je werkgever in en kan je overwegen (tijdelijk) een andere functie te vragen: denk bijvoorbeeld aan vroedvrouwen die dagelijks met pasgeboren baby’s geconfronteerd worden.
    • Ondervind je veel stress op het werk, al dan niet ten gevolge van de behandelingen, en heb je het gevoel dat je daardoor minder goed functioneert, dan kan ook dat een goede reden zijn om er met je werkgever over te praten.

    Hoe je werkgever inlichten?

    • Denk proactief.
    • Wil je graag blijven doorwerken? Benadruk dan tegenover je werkgever je motivatie.
    • Stel zelf alvast een aantal oplossingen voor eventuele afwezigheden voor. Bespreek bijvoorbeeld hoe je je afwezigheden op een ander moment kan inhalen.
    • Wil je graag je werklast minderen, bedenk dan alvast suggesties rond hoe jouw takenpakket herverdeeld kan worden.

    Wie inlichten?

    • Het is niet nodig om iedereen uit je werkomgeving in te lichten over de fertiliteitsbehandelingen waarmee je bezig bent. Dat kan een extra druk veroorzaken.
    • Licht iemand in die je vertrouwt en van wie je weet dat die je zal steunen en discreet zal zijn.
    • Kies iemand je kan helpen om ook praktische afspraken met te maken.

    Praktische problemen rond de combinatie werk-behandelingen kan je soms oplossen in overleg met het fertiliteitscentrum, de huisarts of gynaecoloog. Zo kan je werkafwezigheid al een stuk afnemen als je bloedafnames, follikelmeting enz. laat doen bij iemand dicht bij je werk of huis.

    Loopbaanbeslissingen moet je in een periode van fertiliteitsbehandelingen met extra zorg nemen.

    • Laat je bij het maken van keuzes in de eerste plaats leiden door wat je met je werk wil bereiken, en niet door de fertiliteitsbehandelingen, die van tijdelijke aard zijn.
    • Een tip: stel jezelf de vraag hoe je zou beslissen als je niet in behandeling was.
  • Zeggen of niet: aan wie wij het vertelden

    Wanneer mijn echtgenoot en ikzelf thuis zijn, wij tweetjes samen, kunnen we voor 99.9% de wereld aan. We spiegelen ons niet aan andere mensen. Ze zijn geen referentie voor ons, we zijn onze eigen referentie. Al zeg ik het zelf, het lukt aardig…

    Lees meer

  • Brief aan dierbaren

    Ik wil mijn gevoelens over mijn ongewenste kinderloosheid met je delen, want ik wil graag dat je mijn strijd begrijpt. Ik weet dat het moeilijk is om te begrijpen wat ongewenste kinderloosheid nu werkelijk betekent, er zijn momenten waarop ik het zelf ook niet begrijp.

    Lees meer
  • Engelbewaarder Boyke

    In ons boek vertelt Kaat haar verhaal over haar kinderwens, en hoe die haar relatie met Geert beïnvloedde. Een mooi verhaal over sterke liefde en zware stormen.

    Lees meer