Als het niet lukt om zwanger te worden, geeft dat een gevoel van machteloosheid. Zeker in de huidige wereld, waarin we over alles controle lijken te hebben, is dat een moeilijke ervaring. Je staat, vaak voor de eerste keer, voor een situatie die je zelf helemaal niet in de hand hebt. Psychologen spreken van een besef van existentiële machteloosheid.

Mijn man en ik waren een echt succesverhaal. We gingen het maken. We hadden alles al gepland. Dat we niet spontaan kinderen konden krijgen, hadden we niet verwacht. We waren daar niet tegen opgewassen. Ik kwam in een regelrechte depressie terecht.

De term ‘gezinsplanning’ is daarom erg verwarrend. Ze suggereert dat we zelf kunnen plannen wanneer we kinderen krijgen. Veel mensen lijken daar ook op te rekenen. Niets is minder waar. We kunnen ervoor zorgen dat we géén kinderen krijgen, of nu nog niet. We kunnen niet kiezen op welk tijdstip we wél kinderen krijgen. Dat hebben we eenvoudigweg niet in de hand.

Ik werkte in een familiebedrijf in de fruitsector. De eigenares wou niet dat we bevielen ‘in het seizoen’. Op een dag riep ze ons samen in haar bureau en zei ze: “ Je weet: vandaag kan je kinderen plannen. Zorg dat je ze goed plant.’ Op dat moment was ik al twee jaar bezig voor mijn eerste kindje.

De vergevorderde fertiliteitstechnologie brengt ons opnieuw de illusie dat we controle krijgen over onze gezinsplanning. Lukt het niet op natuurlijke wijze, dan doen we toch gewoon een IVF, is dan de redenering. Het is zeker zo dat fertiliteitsbehandelingen onze kansen op een zwangerschap aanzienlijk kunnen verhogen. Toch geeft ook de geneeskunde geen garanties. Bij een op vijf koppels blijven de vruchtbaarheidsbehandelingen zonder resultaat.

Bovendien zijn fertiliteitsbehandelingen een zaak van keer op keer opnieuw proberen. In het beste geval heb je per behandelingscyclus een kans van ongeveer één op vier om zwanger te worden. Lees hier <linken naar zwangerschapskansen> meer over slaagkansen van de behandeling.  De kans dat een behandelingscyclus niet lukt is met andere woorden minstens drie keer groter dan de kans dat ze wel lukt. Noch jij, noch de medische wereld kunnen hier iets aan doen.

Leren omgaan met een onvervulde of nog niet vervulde kinderwens betekent dus voor een groot deel: leren omgaan met het feit dat je geen controle hebt over de situatie.

  • Zo houd je je traject zelf in handen

    Tijdens de behandelingen kom je vaak voor keuzes te staan of worden je allerlei zaken voorgesteld waar je nog niet over hebt kunnen nadenken. Het is daarom een goed  idee om al op voorhand samen met je partner na te denken over een aantal zaken.

    Maak samen met je partner een ‘reisplan’ rond je fertiliteitstraject. Als je met fertiliteitsbehandelingen start sta je aan het begin van een reis die misschien kort, misschien lang is. Jullie reisplan zou bv.  antwoorden op de volgende vragen kunnen bevatten:

    • Welke stappen willen jullie zeker ondernemen om te proberen zwanger te worden of een kindje te krijgen?
    • Welke stappen willen jullie zeker niet zetten? Welke behandelingen of andere keuzes (bv. adopteren) zijn op dit moment geen optie voor jullie?
    • Hoe lang willen jullie behandelen? Kunnen jullie een bepaalde einddatum bepalen? Hoeveel inseminatie- of ivf-pogingen willen jullie ondernemen? Kunnen jullie daar eventueel een limiet op plaatsen?
    • Wanneer wordt de emotionele of relationele kost voor jullie te hoog? Hoe zou je dat kunnen herkennen? Op welke emotionele en relationele  ‘alarmsignalen’ kan je letten?
    • Wanneer en hoe kunnen jullie eventueel pauzes en evaluatiemomenten in de behandelingen inlassen?
    • Wat is jullie financiële budget?

    Beschouw dit plan als een leidraad, niet als een wet. Gebruik het vooral als een houvast. Herbekijk je plan regelmatig: klopt het nog met hoe jullie de situatie nu beleven? Moet het plan bijgesteld worden? Welke delen van het plan zou je beter moeten opvolgen, welke delen zou je beter aanpassen?

    Maak geregeld tijd om je dit af te vragen:

    • Wat betekent kinderen krijgen voor mij?
    • Hoe belangrijk is het voor mij?
    • Waarom kies ik voor fertiliteitsbehandelingen?

    Voor wie zich erg onmachtig voelt en veel piekert: bekijk dan eens de anti-piekerstrategie. Dit is  een stap voor stap benadering om piekergedachten de baas te worden. Je vindt dit stappenplan hier .

  • Moeizame weg met diepgevroren spermacellen

    Ons verhaal begint eigenlijk lichtjes anders dan dat van de meesten hier en ik doe dit vooral omdat ik nood heb alles eens op een rijtje te zetten. Mijn man heeft leukemie overwonnen en is zo goed als steriel verklaard door de chemo en bestralingen. Ik heb hem pas nadien leren kennen en wist van in het begin dat kinderen krijgen niet gemakkelijk zou zijn. Tot nu toe had ik nooit een grote behoefte gehad om kinderen te krijgen maar van hem wist ik meteen dat hij de vader van mijn kind(eren) ging worden.

    Lees meer
  • Onze weg naar eiceldonatie

    Mijn man en ik zijn getrouwd in juli 2009 en al snel besloten wij hierna om onze kinderwens te vervullen. In September heb ik mijn spiraal laten weghalen en konden we van start.

    Lees meer
  • De emotionele prijs van vruchtbaarheidsbehandelingen

    Op 27 april 2007 verscheen in de weekendkrant van De Standaard het volgende artikel. Lees de verhalen van onze leden Chloe, Sofie, Marieke met commentaarstukjes van De Verdwaalde Ooievaar en Sabine Markovitz (psychologe ZOL, Genk).

    Lees meer

  • Moeder met twijfels

    Les bereikte het doel, ze werd na 6 jaar uiteindelijk moeder van een zoon, maar toch was er geen roze wolk.

    Lees meer

  • Heidi en haar pompje “Bob”

    Heidi stopt met de pil en blijkt onmiddellijk overtijd. Zwanger ?! Neen dus. Ze heeft geen eisprong. Haar arts stelt haar voor een HRF-pompje te gebruiken. Heidi en Bart noemen hun pompje “Bob”…

    Lees meer

  • Brief aan dierbaren

    Ik wil mijn gevoelens over mijn ongewenste kinderloosheid met je delen, want ik wil graag dat je mijn strijd begrijpt. Ik weet dat het moeilijk is om te begrijpen wat ongewenste kinderloosheid nu werkelijk betekent, er zijn momenten waarop ik het zelf ook niet begrijp.

    Lees meer
  • Schijnt de zon achter iedere wolk?

    Dat je relatie serieus kan lijden onder de behandelingsdruk merkten Nadine en Bart. Zij doorzwommen al heel wat watertjes en vechten moedig door om hun droom uit te laten komen …

    Lees meer

  • Een verhaal over KID

    Een verhaal over een man die te horen kreeg dat hij absoluut geen kindjes kon krijgen maar toch hoopvol mag uitkijken naar een eerste.

    Lees meer
  • kansen aannemen en wensen loslaten..

    Als kind heb ik wel duizend keer anders geantwoord op de vraag wat ik later worden wou. Eén ding, echter, stond al heel lang vast: dat ik moeder zou worden. Daar heb ik nooit aan getwijfeld, nooit over geaarzeld. En dan neemt de natuur een loopje met je enige zekerheid, je diepste wens…

    Lees meer

  • Endometriose… wat het met ons deed

    Endometriose is voor ons pas een tweetal jaren geleden een verstaanbaar woord geworden. Daarvoor hadden we er nog nooit van gehoord.

    Lees meer

  • de stap naar eiceldonatie

    We weten dat er nog veel mensen rondlopen met hetzelfde verhaal, maar toch voelt het aan alsof we alleen zijn. Misschien omdat we er niet zoveel over praten, omdat we anderen niet willen lastig vallen met onze moeilijkheden. De meeste mensen hebben tenslotte wel iets dat moeilijk te dragen is en waar ook niets of weinig over gezegd wordt.

    Lees meer