Net zoals de meeste mensen die op ‘natuurlijke’ wijze zwanger worden, kan het moment waarop je te horen krijgt dat je zwanger bent een moment van intens geluk zijn.

Toch is de overgang van fertiliteitsbehandelingen naar zwangerschap en ouderschap niet altijd vanzelfsprekend. Als je zo lang gefocust bent op het krijgen van het kind, bestaat de kans dat je ook heel grote verwachtingen hebt over het geluk en de vreugde die een zwangerschap met zich mee zal brengen.

Je leeft zo lang op de planeet “Ik geraak niet zwanger” en je bent jaloers op iedereen die op de planeet “mensen met kinderen” leeft. Is je zwangerschapstest positief dan vlieg je met één telefoontje plots van de ene planeet naar de andere. En dan moet je normáál doen.

Die gevoelens komen er niet noodzakelijk. Het kan zijn dat je te angstig bent dat er toch nog iets fout zou lopen. Het kan zijn dat de fertiliteitsbehandelingen emotioneel zo zwaar hebben gewogen dat de impact daarvan nog lang voelbaar is. Het kan zijn dat je veel werk hebt om weer een nieuw evenwicht in je relatie te vinden.

Het kan behoorlijk confronterend zijn als je niet meteen gelukkig bent wanneer je zwanger bent. Ook je omgeving kan het moeilijk vinden om dat te begrijpen. Geef jezelf de tijd en besef dat ook bij ‘gewone’ zwangerschappen er niet altijd sprake is van een roze wolk.

Heb je kinderen gekregen na een lange periode van behandelingen, dan is het goed mogelijk dat je in verhouding met je leeftijdsgenoten een ‘late’ vader of moeder bent. Zij hebben misschien al tieners terwijl jij ‘nog in de pampers’ zit. Het kan daardoor zijn dat je gedurende een periode, als jouw kindje nog klein is, ‘uit fase zit’ met je vrienden.

  • Moeder met twijfels

    Les bereikte het doel, ze werd na 6 jaar uiteindelijk moeder van een zoon, maar toch was er geen roze wolk.

    Lees meer

  • Zwanger van 5 tegelijk…

    An bleek na inseminatie zwanger van een 5-ling. Ze koos voor embryoreductie. Een heel zware beslissing die ze met niemand kon delen. Ze zoekt mensen die het ook hebben meegemaakt.

    Lees meer