Veel mensen dromen niet van één kindje maar van een gezin met meerdere kinderen. Dat ze dankzij de fertiliteitsbehandelingen vader of moeder zijn geworden betekent nog niet dat hun kinderwens helemaal vervuld is.

Voor een tweede kindje gaan betekent meestal opnieuw met behandelingen starten. Je bent nu meer ervaren en weet wat je allemaal te wachten staat. Dat kan helpen om anders met de behandelingen om te gaan. Toch is het best mogelijk dat je ook deze keer last hebt van de lichamelijke en psychische impact van de behandelingen en  dat je opnieuw spanningen, angst en stress tegenkomt. Het is belangrijk dat een plaats te geven.

Als het niet lukt om een tweede kindje te krijgen, betekent dit dat je van een stuk van je kinderwens afscheid moet nemen. Het is normaal dat je hierover verdriet hebt. Vaak wordt dat verdriet door je omgeving minder erkend, want, zeggen de mensen dan, je hebt toch al een kind.

Mensen zeggen vaak: je hebt toch een geweldige dochter! Maar zelf vind ik het zo jammer dat ze geen broers of zussen heeft.