Dankzij de vooruitgang van de fertiliteitsgeneeskunde worden de behandelingen vandaag steeds fijner afgestemd. Daarmee worden ook de onaangename neveneffecten van de fertiliteitsbehandelingen gelukkig milder.

Toch kan de medicatie die je inneemt, met name de geneesmiddelen die je hormoonhuishouding beïnvloeden, een aantal onaangename neveneffecten met zich meebrengen.

Een probleem dat vroeger vaker voorkwam dan vandaag is overstimulatie.  De klachten van overstimulatie kunnen beperkt blijven tot een gezwollen buik en wat buikpijn, maar kunnen ook ernstige vormen aannemen: misselijkheid, braken, hevige buikpijn, een sterke gewichtstoename, ademhalingsmoeilijkheden. Overstimulatie is een zeer onaangename ervaring en snel ingrijpen is de boodschap.

Een aantal medicijnen zorgen voor typische premenstruele klachten zoals pijnlijke borsten, misselijkheid, vermoeidheid enz. Dit zijn echter ook dezelfde signalen als deze van een beginnende zwangerschap, wat heel verwarrend is.

Ik kon mijn lichaam niet meer vertrouwen. Je denkt dat je zwanger bent, dan blijkt dat telkens weer niet waar te zijn.

Als vrouw ben je tijdens een behandeling sowieso sterk gefocust op wat je in je lichaam voelt, dat is heel normaal. Door de verwarrende boodschappen die het lichaam uitzendt door de medicatie, krijgen veel vrouwen het gevoel dat ze niet meer kunnen vertrouwen op de signalen van hun lichaam.

De fertiliteitsbehandelingen kunnen leiden tot een gewichtstoename. Ook dat is voor veel vrouwen moeilijk. Zeker voor vrouwen die het belangrijk vinden hun lichaamsgewicht goed onder controle te houden kan dit hun zelfbeeld aantasten. Ze krijgen het gevoel dat ze minder aantrekkelijk, minder vrouwelijk zijn.

Hoe meer ik behandeld werd, hoe slechter ik reageerde op die hormonen. Ik was prikkelbaar, had alle symptomen die je hebt als je je regels krijgt, maar dan in het kwadraat. Bij elke behandeling kwam ik één tot anderhalve kilo bij. Ik wens het mijn ergste vijand niet toe.

Een fertiliteitsbehandeling betekent voor een vrouw ook dat er veel aan haar lichaam wordt gemanipuleerd. Prikken, bloed nemen, inwendige onderzoeken, de pick-up van eicellen, de terugplaatsing embryo’s… Het zijn niet bepaald de meest aangename handelingen. Vrouwen kunnen bovendien het gevoel krijgen dat hun lichaam als een ding wordt beschouwd, een object waar van alles mee gedaan wordt. Het is alsof ze niet meer de baas zijn over hun eigen lichaam.

Ik voelde mij soms een junk. Ik heb zowat overal ‘gespoten’ : in de trein, in de toiletten, op mijn kantoor – snel de deur dicht en hopen dat er niemand binnen komt.  Meestal ging het goed, maar soms liep het wel eens fout. Dan brak er een naald of kwam de medicatie op de vloer in plaats van in mijn lijf terecht.

Zorgen dat je, letterlijk, goed in je vel blijft zitten tijdens een fertiliteitbehandeling is bijgevolg een van de grote uitdagingen.

  • Zo draag je goed zorg voor je lichaam

    Goed zorg dragen voor jezelf en je lichaam is de boodschap tijdens fertiliteitsbehandelingen. Dat doe je in de eerste plaats om je eigen draagkracht te versterken en je gevoel van welbevinden en comfort te verhogen. Het gaat er niet om controle te krijgen over je lichaam.

    • Zoek uit wat jij fijn vindt. Naar de kapper gaan? Lekker ontspannen?  Of net iets heel actiefs doen?
    • Probeer je lichaam zo goed mogelijk aan te voelen. Wat heb je nu nodig? Neem voldoende tijd voor jezelf en doe geregeld ontspanningsoefeningen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld yoga en mindfulness. Zoek uit wat het beste bij jou past. Check zeker ook eens of je eigen fertiliteitscentrum relaxatieprogramma’s aanbiedt.
    • Zoek ook als partners samen lichamelijk comfort, bijvoorbeeld door samen ontspanningsoefeningen te doen, naar de sauna te gaan….
    • Beschouw behandelingen als een langetermijnproject. Je weet immers niet hoe lang en vaak jullie gaan behandelen. Doseer je inspanningen en hetgeen je van je lichaam vraagt, net zoals je dat zou doen op een lange reis.
    • Aanvaard het ritme van je lichaam. Ook al zou je maandelijks een behandeling willen, aanvaard dat dit niet kan.
  • Een verhaal van overstimulatie

    Na ettelijke voorafgaande mislukte behandelingen en diepe ontgoochelingen beslisten we algauw om over te stappen naar IVF. Na een intakegesprek wisten we ongeveer wat ons te wachten stond en waren we onder de indruk van de omvang en duur van de behandeling …

    Lees meer

  • Moeder met twijfels

    Les bereikte het doel, ze werd na 6 jaar uiteindelijk moeder van een zoon, maar toch was er geen roze wolk.

    Lees meer

  • Zwanger van 5 tegelijk…

    An bleek na inseminatie zwanger van een 5-ling. Ze koos voor embryoreductie. Een heel zware beslissing die ze met niemand kon delen. Ze zoekt mensen die het ook hebben meegemaakt.

    Lees meer

  • Onze weg naar een gezin

    7 mei 2004. Onze trouwdag. Wat een zonnige dag had moeten worden, wordt de natste dag van de maand mei dat jaar. “Goed voor de vruchtbaarheid”, wordt er gelachen. De regen hindert ons niet, want in ons hart schijnt de zon. We zijn jong, smoorverliefd en dolgelukkig. Samen dromen we van de toekomst. Mét kinderen. Meervoud. We kiezen babynamen en weten al waar de babykamer komt in ons huurappartementje.

     

    Lees meer