Bij veel koppels in een fertiliteitsbehandeling staat het seksleven op een laag pitje. Dat is een erg moeilijk gegeven: net op het moment dat je samen een kind wil maken, ligt je intieme leven overhoop. Dit is een aspect waar maar weinig over gesproken wordt. Voor veel koppels is het een taboe en net daardoor lijden ze er nog meer onder.

Dat we niet meer vrijden was ons grote geheim. Nu weten we dat het kwam door alles wat we meemaakten, maar toen we er middenin zaten, maakte ik me er vreselijk zorgen over. We leefden als broer en zus. Het was zo confronterend om dat als getrouwd koppel mee te maken.

Dat je seksleven kan wegkwijnen door de fertiliteitsbehandelingen heeft meerdere redenen. Een puur lichamelijke, een psychologische en een reden die te maken heeft met de noodzakelijkheden van de behandelingen.

We zijn vijf jaar in behandeling geweest en ik kan op twee handen tellen hoeveel keer we in die periode gevreeën hebben.

Bij een vrouw die in fertiliteitsbehandeling is veranderen er allerlei zaken in haar lichaam. De impact van de medicijnen kan zorgen dat ze zich niet meer lekker voelt in haar lijf. Bovendien zorgen de vele lichamelijke ingrepen voor een psychische en soms ook een fysieke last. Dit kan haar zin om te vrijen verminderen.

Mannen moeten bij kunstmatige inseminatie en IVF geregeld een spermastaal leveren. Op een heel specifiek tijdstip moeten ze, soms in niet zo prettige omstandigheden, ‘het potje vullen’. Sommige mannen vinden het moeilijk dit ‘op commando’ en onder druk te doen. Bij een aantal mannen kan de stress die dit oplevert zorgen erectieproblemen, die men ‘secundaire impotentie’ noemt.

Wil je graag kinderen krijgen, dan krijgt vrijen meer betekenis. Het is dan immers niet alleen een moment om van elkaar te genieten, het is mogelijk ook het moment waarop je nieuw leven verwekt. Koppels in fertiliteitsbehandelingen kunnen het psychisch als moeilijk ervaren dat kinderen verwekken losgekoppeld wordt van vrijen.  Bij bijvoorbeeld kunstmatige inseminatie of IVF wordt een intieme vrijpartij vervangen door een potje met sperma vullen en klinische handelingen in een dokterskabinet. Het pure besef dat het vrijen op zich allicht niet zal leiden tot een zwangerschap, kan een vrijpartij minder aantrekkelijk maken.

Tijdens de behandelingen verbeterde ons seksleven, omdat we niet meer continu bezig waren met “wij gaan een kindje maken”. Een kindje maken was iets medisch en seks was voor het plezier en omdat wij elkaar graag zagen.

Tijdens fertiliteitsbehandelingen geeft je behandelende arts vaak aan wanneer het geen of juist wel een goed moment is om te vrijen. De behandeling bepaalt als het ware je seksuele agenda. Je vrijt niet meer omdat je daar toevallig nu heel veel zin in hebt, maar omdat dit het moment is waarop jullie vruchtbaar zijn. Die doelmatigheid, het vrijen ‘op commando’, kan een spelbreker zijn bij het seksuele plezier.

Als we vreeën had ik het gevoel dat de dokter mee in de slaapkamer zat.

Een wegkwijnend seksleven tijdens fertiliteitsbehandelingen is een niet te onderschatten probleem. Bij sommige koppels kan dit immers nog lange tijd of zelfs blijvend een impact hebben op hun relatie.

Praat erover als je merkt dat dit bij jullie aan het gebeuren is, met elkaar, met je arts of een psycholoog. Ga op zoek naar alternatieve manieren om intiem samen te zijn. Blijven de problemen aanhouden, dan kan een seksuoloog hulp bieden.

  • Dit helpt bij een dip in je seksleven

    Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt de intimiteit tijdens fertiliteitsbehandelingen zwaar op de proef gesteld. Beseffen dat dit heel normaal is, betekent al een grote stap vooruit. Daarom:

    • Realiseer je dat je seksleven tijdens fertiliteitsbehandelingen kwetsbaarder is dan anders.
    •  Mannen zullen het er niet gemakkelijk over hebben, maar ook zij zijn op dit vlak erg kwetsbaar. Klaar moeten komen ‘on demand’ kan bij mannen tot tijdelijke erectieproblemen leiden.
    • Besef tegelijk dat periodes van weinig seks ook gewoon deel uit maken van een normaal seksleven. Elk koppel krijgt er vroeg of laat mee te maken en de kunst bestaat er net in om dan weer de weg naar het plezier in vrijen te vinden.

    Opnieuw meer of betere seks hebben kan je moeilijk afdwingen. Wat je wel kan doen is zorgen dat de omstandigheden goed zijn.

    • Ook al heb je een periode minder seks, probeer toch zoveel mogelijk de andere vormen van tederheid en intimiteit te koesteren.
    •  Neem ook de tijd om met elkaar je seksuele problemen, behoeften en angsten te bespreken.
    •  Blijf je ook na de behandelingen moeilijkheden ondervinden in je seksuele relatie, aarzel dan niet om te rade te gaan bij een seksuoloog. Deze kan je helpen stap voor stap opnieuw plezier in vrijen te vinden.
  • Schijnt de zon achter iedere wolk?

    Dat je relatie serieus kan lijden onder de behandelingsdruk merkten Nadine en Bart. Zij doorzwommen al heel wat watertjes en vechten moedig door om hun droom uit te laten komen …

    Lees meer

  • Een verhaal over KID

    Een verhaal over een man die te horen kreeg dat hij absoluut geen kindjes kon krijgen maar toch hoopvol mag uitkijken naar een eerste.

    Lees meer